Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Americké námorníctvo dostalo povolenie na používanie sonarov v Tichom oceáne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SAN DIEGO - Americký národný úrad pre morský rybolov (NMFS) rozhodol udeliť vojenskému námorníctvu USA povolenie na intenzívnejšie používanie sonarov v Tichom oceáne, a to napriek výhradám ochrancov prírody. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Ochrancovia prírody tvrdia, že americká armáda nerobí dostatočné kroky na ochranu morských cicavcov pred hlučným zvukom pod hladinou mora. Podľa armády má však výcvikový a testovací program zanedbateľný vplyv na populácie morských živočíchov.

Predstavitelia vojenského námorníctva argumentovali, že výcvik s použitím sonarov v reálnych podmienkach je pre národnú bezpečnosť nevyhnutný a simulátory používajú tam, kde je to možné. Environmentalisti chcú od námorníctva, aby vytvorilo bezpečné zóny, ktoré by garantovali, že sa vysoko intenzívne sonary nebudú používať pri morských rezerváciách a v oblastiach s vysokou sezónnou koncentráciou veľrýb.

Americké námorníctvo odhadlo, že svojimi činnosťami mohlo nechcene zabiť 186 veľrýb a delfínov pri východnom pobreží USA a 155 pri Havajských ostrovoch a južnej Kalifornii. Morské cicavce väčšinou prišli o život pri explóziách.

NMFS udelil povolenie pre Atlantický oceán a Mexický záliv už minulý mesiac, povolenie pre Tichý oceán udelili ako posledné. V rozhodnutí úrad uviedol, že spolu s námorníctvom bude každoročne preverovať vedecké údaje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu