Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hromadné získavanie údajov o telefonátoch je podľa sudcu zrejme neústavné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Hromadné získavanie záznamov o telefonátoch zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) je pravdepodobne protiústavné. Rozhodol o tom dnes americký federálny sudca.

Sudca Richard Leon však platnosť svojho rozhodnutia, ktorým nariadil vláde zastaviť získavanie údajov o dvoch zákazníkoch telekomunikačnej spoločnosti podieľajúcej sa na programe, ktorí podali žalobu, hneď pozastavil do očakávaného odvolania vlády. Napriek tomu ide o významné spochybnenie špionážnych právomocí federálnych orgánov, konštatovala agentúra Reuters.

Odhalenie programu hromadného získavania záznamov o telefonátoch patrilo k sérii únikov informácií, ktoré médiám tento rok poskytol bývalý systémový analytik NSA Edward Snowden a ktoré vyvolali vášnivé diskusie o občianskych slobodách. Vláda USA program obhajovala ako veľmi dôležitý nástroj boja proti terorizmu.

Leon však v 68-stranovom právnom stanovisku uviedol, že tento program je zrejme porušením zákazu neodôvodnených prehliadok občanov, zakotvený vo štvrtom dodatku ústavy USA. Žalobcovia by podľa neho pravdepodobne uspeli pri súdnom napadnutí súladu sledovacieho programu s ústavou - preukázali by, že ich právo na súkromie prevažuje nad dôvodmi, ktorými vláda vysvetľuje získavanie údajov.

"Neviem si predstaviť nevyberavejšie a svojvoľnejšie narušovanie súkromia než toto systematické... zhromažďovanie a uchovávanie údajov o prakticky každom jednom občanovi," napísal sudca s odvolaním sa na predošlý precedens.

Vyjadril tiež pochybnosti o význame programu, keďže vláda podľa neho nedokázala uviesť jediný konkrétny prípad, v ktorom skutočne zabránil hroziacemu útoku, uviedla agentúra AP.

Ministerstvo obrany USA uviedlo, že súdne rozhodnutie skúma, no naďalej je presvedčené, že program je zákonný.

Britské noviny The Guardian v júni informovali, že americký súd pre dohľad nad sledovacími programami tajne schválil zhromažďovanie miliónov nespracovaných záznamov o telefonátoch denne. V rámci programu zaznamenávali ich dĺžku a použité čísla, nie samotný obsah rozhovorov, zdôraznili americkí predstavitelia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu