Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Neofašisti vtrhli do kancelárií EK v Ríme: Takto strhli vlajku EÚ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Asi sto neofašistov dnes vtrhlo do kancelárií Európskej komisie (EK) v Ríme a stiahlo tam vlajku Európskej únie, kým ich polícia rozohnala, Oznámila to agentúra DPA.

Uviedla, že polícia zatkla viceprezidenta neofašistického hnutia CasaPound, Simona Di Stefano, ktorý vyliezol po rebríku na balkón budovy a stiahol tam vlajku EÚ, a niekoľko ďalších útočníkov. Vlajku EÚ, namiesto ktorej chceli neofašisti zavesiť taliansku štátnu zástavu, potom znova vyvesila. Hnutie obvinilo políciu, že pri zákroku zranila desiatku jeho členov.

Pokračovali aj protesty takzvaného Vidlového hnutia, ktoré tvrdí, že Taliansko sa vzdalo národnej zvrchovanosti v prospech zahraničných bánk a EÚ. Jeho demonštrácie pokračovali dnes šiestym dňom a boli zväčša pokojné. Na niektorých miestach však došlo k zrážkam s políciou, keď stúpenci hnutia blokovali ulice a vlaky. 

Napríklad v meste Vicenza v benátskom regióne demonštranti zablokovali okružnú komunikáciu. Vidlové hnutie je voľná, celoštátna aliancia vodičov kamiónov, farmárov, podnikateľov a maloobchodníkov nahnevaných ekonomickou krízou Talianska. Niekedy sa k nim pridávajú aj futbaloví výtržníci a okrajové pravicové a ľavicové skupiny. 

Požadujú rezignáciu všetkých politikov, aby sa Taliansko vzdalo eura a kontrolu v krajine prevzala armáda, ktorá by vypísala nové voľby. V separátnych protestoch, študenti ohodili farbou budovu regionálnej vlády v Turíne, kde boli zadržaní štyria ľudia a v Benátkach uzavreli most, aby od seba oddelili ultraľavičiarov a neofašistov. Desiati policajti utrpeli drobné zranenia a zadržali dvoch protestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu