Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Polícia v Egypte použila proti študentom slzotvorný plyn

Polícia použila proti študentom slzotvorný plyn Zobraziť galériu (3)
Polícia použila proti študentom slzotvorný plyn (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptská polícia použila v pondelok slzotvorný plyn proti islamistickým študentom z káhirskej univerzity al-Azhar, ktorí počas demonštrácie na podporu zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího hádzali kamene a podpaľovali autá.

Násilnosti v študentskej ubytovni univerzity a v jej okolí vypukli po tom, čo niekoľko stoviek študentov začalo protestovať a zaplnilo priľahlé ulice. Tam podpálili štyri civilné a dve policajné autá a hádzali kamene na políciu, ktorá odpovedala slzotvorným plynom, uviedli bezpečnostní predstavitelia.

Polícia použila proti študentom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Študenti tiež zablokovali hlavnú cestu pred univerzitou a prerušili tak dopravu, po čom polícia zasiahla. Ministerstvo vnútra uviedlo, že použitie slzotvorného plynu malo prinútiť demonštrantov, aby sa rozišli. Päťdesiatosem výtržníkov polícia zatkla. Dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr nedávno podpísal kritizovaný zákon, ktorý umožňuje použitie sily na rozohnanie nepovolených demonštrácií. V októbri počas podobného protestu prišiel o život jeden študent.

Polícia použila proti študentom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nepokoje nasledujúce po júlovom zosadení Mursího si vyžiadali viac ako tisíc obetí na životoch, a to prevažne z radov jeho podporovateľov. Ďalšie tisíce ľudí zadržali a mnohí z nich by sa mali z násilia zodpovedať pred súdom. Univerzity sa stali v posledných týždňoch centrami odporu, pričom študenti žiadajú znovudosadenie Mursího a odstúpenie novej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu