Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NSA odpočúva po celom svete, denne zhromaždí miliardy záznamov

Dátove centrum NSA
Dátove centrum NSA (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) zhromažďuje denne takmer päť miliárd záznamov o polohe mobilných telefónov po celom svete mimo USA. Informovali o tom v stredu noviny Washington Post (WP).

Záznamy smerujú do databázy, ktorá obsahuje informácie o polohe "najmenej stoviek miliónov zariadení". Následne ich spracováva analytický program nazvaný CO-TRAVELER. Umožňuje to sledovať pohyb jednotlivých majiteľov mobilov či mapovať vzťahy medzi nimi. Vyhodnocovaná je však napokon len malá časť týchto údajov v prípade potreby, uviedol denník.

Správa zverejnená na webovej stránke WP sa odvoláva na dokumenty získané bývalým spolupracovníkom amerických spravodajských služieb Edwardom Snowdenom, ako aj rozhovory s nemenovanými predstaviteľmi NSA, ktorí sa vyjadrili s povolením agentúry.

Keďže NSA nevie, ktoré z týchto údajov by mohla potrebovať, udržiava si pre ne kapacitu do 27 terabytov. Interný dokument agentúry z roku 2012 uvádzal, že objem údajov z programu zaznamenávania polohy "prekonáva našu schopnosť prijímať, spracovávať a ukladať" ich.

Jeden z predstaviteľov NSA pre Washington Post povedal, že agentúra získava "obrovské objemy" údajov o polohe napojením sa na káble, ktoré spájajú mobilné siete po celom svete.

Aktivisti za ľudské práva v reakcii na správu vyzvali Kongres USA, aby rokoval o legislatíve, ktorá by zreformovala programy NSA pre získavanie údajov.

"Koľko odhalení o sledovaní NSA si to vyžiada, aby Kongres konal? Dnešná správa je najnovším znepokojujúcim úderom pre právo na súkromie," uviedol predstaviteľ organizácie Amnesty International USA Zeke Johnson, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Vláda by mala zameriavať svoje sledovanie na tých, ktorí sú podozriví z previnení, nie zostavovať rozsiahle asociačné databázy, ktoré vo svojej samotnej podstate zaznamenávajú pohyb obrovského množstva nevinných ľudí," citovala zástupkyňu Amerického zväzu pre občianske slobody (ACLU) Catherine Crumpovú agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu