Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zákaz sobášov homosexuálov: Šéfredaktor urobil z Chorvátov fašistov, skončil na polícii!

Na portáli je vyvesená vlajka s hákovým krížom.
Na portáli je vyvesená vlajka s hákovým krížom. (Zdroj: Index.hr)

BRATISLAVA/ZÁHREB - Pastiersky list, ktorý čítali v slovenských kostoloch veriacim počas prvej adventnej nedele, zdvihol mandle všetkým, ktorí sa zasadzujú o rodovú rovnosť. Biskupi totiž označili ľudí, ktorí sa postavia Božiemu poriadku, za nositeľov kultúry smrti. A to už sú silné slová. V Chorvátsku sa však proti niečomu podobnému vzbúril samotný zakladateľ spravodajského portálu a zavesil naň vlajku s hákovým krížom. Aj napriek hrozbám ju odmieta stiahnuť.

Tvorca portálu index.hr Matija Babić reagoval takýmto spôsobom na výsledky referenda o ústavnej definícii manželstva, v ktorom sa až 65 percent Chorvátov vyslovilo, že má ísť o zväzok medzi mužom a ženou. Podľa zakladateľa ide o diskrimináciu, a preto sa rozhodol ilustráciou s hákovým krížom upozorniť na to, že krajina sa uberá smerom k fašizácii, čo sa prejavuje prostredníctvom obmedzenia práv menšín.

Samozrejme pre Babića to znamená opletačky s políciou, ktorá si ho okamžite predvolala na koberček. Po 19 hodinovom výsluchu ho však prepustila domov. Šéf portálu sa nechal počuť, že takýto prístup je príznačný v prípadoch, kedy orgány zaujíma viac jeho neortodoxné upozornenie na fašizmus ako ozajstný fašizmus šíriaci sa spoločnosťou.

Napriek tomu, že Babić porušuje zákon a dopustil sa priestupku znevažovania štátneho znaku, ten nemá v úmysle svoju ilustráciu zvesiť z web stránky. "Index bol 10 rokov vždy na strane slabších a zraniteľných, na strane tých, ktorí sú v menšine, a tak to aj zostane bez ohľadu na cenu...," nechal sa počuť odhodlaný zakladateľ portálu.

Matija Babić už stihol obdržať aj desiatky vyhrážok smrťou, ale rozhodol sa to neriešiť právnou cestou. "Nemá zmysel takéto hrozby nahlasovať, pretože to nie je ojedinelý prípad, ale všeobecná atmosféra lynču spôsobená katolíckou cirkvou, pre ktorú je nežiadúci každý, kto je odlišný. Takáto atmosféra sa nazýva fašizmus. A to je to, na čo sme chceli upozorniť," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu