Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Berlusconiho zákonodarcovia prestali podporovať vládu

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Poslanci a senátori zo strany Forza Italia (Taliansko do toho) expremiéra Silvia Berlusconiho v utorok stiahli svoju podporu pre vládnu koalíciu deň pred tým, ako bude Senát hlasovať o vylúčení Berlusconiho zo svojich radov.

Ako informoval senátor Paolo Romani, "podmienky na spoluprácu s vládou už neexistujú". Tento krok nespôsobí pád vlády, keďže tá má ešte podporu skupiny bývalých Berlusconiho zákonodarcov, ktorí opustili stranu Forza Italia.

Berlusconiho opustil jeho niekdajší úzky spojenec Angelino Alfano, exminister vnútra a súčasný podpredseda vlády premiéra Enrica Lettu. Členovia jeho nového stredopravicového hnutia budú vládu naďalej podporovať. Lettovej vláde takto zostane len tesná väčšina v Senáte, v dolnej komore má však dostatočne silnú podporu.

Návrh na vylúčenie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho ešte začiatkom októbra schválil špeciálny výbor Senátu. Konanie na pôde Senátu sa začalo v septembri a Berlusconiho prívrženci vo výbore sa ho snažili bezúspešne zastaviť. Prípadný úspech návrhu na vylúčenie by sa mohol prejaviť opätovným zvýšením napätia na talianskej politickej scéne.

Taliansky najvyšší súd v auguste zamietol Berlusconiho odvolanie proti minuloročnému rozsudku, na základe ktorého si má odpykať jednoročný trest odňatia slobody za daňové úniky. Odvolací súd v Miláne navyše v októbri zakázal expremiérovi výkon verejných funkcií na dva roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu