Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ oznámila nové kroky v boji proti ženskej obriezke

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu páchanému na ženách informovala o nových krokoch v boji proti mrzačeniu ženských pohlavných orgánov v EÚ a v iných oblastiach sveta.

Praktika, ktorá je medzinárodne považovaná za porušovanie ľudských práv žien a za jednu z foriem zneužívania detí, podľa odhadov postihuje len v samotnej EÚ asi 500.000 obetí, pričom celosvetovo je to viac než 125 miliónov osôb.

Komisia v budúcnosti naplno využije finančné prostriedky EÚ, aby pomohla predchádzať tomuto konaniu, zlepšila podporu obetiam, podporila zdravotníkov a presadzovala vnútroštátne zákony proti tejto praxi a zlepšila ochranu ohrozených žien v rámci európskych predpisov o azyle.

EK a Európska služba pre vonkajšiu činnosť, ktorej šéfuje Catherine Ashtonová, sa zaviazali podporovať celosvetové odstránenie mrzačenia ženských pohlavných orgánov prostredníctvom bilaterálneho a multilaterálneho dialógu. Komisia podporí aj výskum, ktorého cieľom je zistiť počty ohrozených žien a dievčat.

"Začiatkom tohto roka sa komisia zapojila do inšpiratívnej kampane, ktorej cieľom bolo vyzvať na nulovú toleranciu voči mrzačeniu ženských pohlavných orgánov," uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová.

Komisárka zdôraznila, že EÚ v tomto úsilí nemôže zostať sama a preto komisia bude úzko spolupracovať s členskými štátmi únie, OSN, mimovládnymi organizáciami i samotnými postihnutými spoločenstvami.

"Nulová tolerancia voči mrzačeniu ženských pohlavných orgánov je politikou, ku ktorej sa EÚ zaviazala v celej svojej vonkajšej činnosti. Spolupracujeme s partnerskými krajinami na celom svete v snahe vykoreniť túto praktiku, ktorá je porušovaním práv žien a dievčat a ktorá ich zráňa na mnohých úrovniach. Dnešné prijatie tejto stratégie je prejavom nášho spoločného odhodlania," uviedla Ashtonová.

Podľa šéfky európskej diplomacie EÚ použije dostupné politické a ekonomické nástroje a zdroje na podporu iniciatív a právnych predpisov, ktorých cieľom bude pomôcť vytvoriť svet, v ktorom žiadne dievča nebude musieť podstupovať túto "krutú a neodpustiteľnú praktiku".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu