Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tridsať rokov pekla: Vyslobodené ženy sa z traumy asi nikdy nedostanú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jose Luis Pelaez)

LONDÝN - Celú Veľkú Britániu pobúril prípad troch žien, ktoré boli tridsať rokov násilne zadržiavané v londýnskej štvrti Lambeth. Jedna z nich sa v otroctve možno dokonca narodila a nikdy jej nebolo dovolené vyjsť z domu von.

To, čo prežívali 69-ročná Malajzijčanka, 57-ročná Írka a 30-ročná Britka, si nikto z nás nevie ani len predstaviť. Dvojica novodobých otrokárov (obaja 69) ich niekoľko desiatok rokov držala v nevoľníctve. Sexuálne zneužívané údajne neboli. Posledná spomínaná obeť sa podľa všetkého narodila v zajatí a nikdy nevidela vonkajší svet. Ostatné dve sa von dostali len zriedka a vždy v sprievode otrokárov.

Ženy dostali odvahu utiecť od svojich väzniteľov po tom, ako v televízii videli dokument o nútených sobášoch, v ktorom sa spomínala charitatívna organizácia Freedom Charity. Dôležitú rolu vo všetkom zohral aj to, že ženy si uvedomili, že starší ľudia, ktorí ich zadržiavali, v dôsledku veku chradli a ony sa tak postupne stávali ich ošetrovateľkami. Írka nakoniec cez tajný telefón zavolalala spomínanému spolku, ktorý okamžite kontaktoval políciu. Tá obete koncom októbra oslobodila.

"Všetky ženy utrpeli fyzickú aj duševnú ujmu. Boli strašne vydesené, ale teraz sa už nachádzajú na bezpečnom mieste. Dúfam, že teraz ich už čaká šťastný život, ak sa im vôbec niekedy podarí dostať sa cez tú traumu," povedala riaditeľka Freedom Charity Aneete Premová denníku Daily Mail. Jej slová potvrdili aj vyšetrovatelia, ktorí ženy chceli vypočuť. Tie sú však tak vystrašené, že len ťažko zo seba dostávajú kľúčové detaily, ktoré by mohli pomôcť k objasneniu prípadu.

Britská polícia v stredu ráno oboch únoscov zatkla. Podozrieva ich z otrokárstva a domáceho otroctva. Sudca ich prepustil na kauciu. Vyšetrovatelia sa obávajú, že ide o súčasť širšieho kruhu únosov a pátrajú po ďalších možných obetiach. "Toto je mimoriadny prípad. Už sme v Británii zažili, že ľudia boli zadržiavaní desať rokov, ale tri desaťročia, to je nevídané," vyhlásil inšpektor Kevin Hyland z jednotky vyšetrujúcej obchod s ľuďmi.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu