Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zima v Európe udrela, smeruje k nám: Zasnežené Francúzsko aj Británia, dve obete!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia.sk)

PARÍŽ - Prvý tohtoročný sneh a mráz v juhovýchodnom Francúzsku spôsobili smrť najmenej dvoch ľudí a pripravili desaťtisíce domácností o elektrinu. Uviedli to dnes tamojšie médiá. Úrady v postihnutých departementoch vyzvali k zvýšenej ostražitosti.

Meteorologická služba predvída ďalšie sneženie. Na východe Francúzska sa ocitlo bez dodávok elektriny okolo 100 000 domácností, spresnila distribučná spoločnosť EDF.

Sneh si vyžiadal aj prvé obete - v noci na dnes spôsobil na diaľnici A31 nehodu autobusu, pri ktorej zomrel jeden z dvadsiatky ľudí, ktorí išli z Maroka do Belgicka a Nemecka. Server týždenníka Le Point uviedol, že v stredu večer zabil prúd technika EDF, ktorý spravoval elektrické vedenie v Puy-de-Dôme.

Počasie vo Francúzsku.
Zobraziť galériu (4)
Počasie vo Francúzsku.  (Zdroj: profimedia.sk)

Zima v Európe udrela,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: int)

Začiatkom týždňa napadol prvý sneh aj na Britských ostrovoch, kde spôsobil tiež nemalé problémy. Očakáva sa, že studená vlna prejde čoskoro aj cez strednú Európu, a tak môže nasnežiť aj v našich nížinách, nielen na horách.

Počasie vo Francúzsku.
Zobraziť galériu (4)
Počasie vo Francúzsku.  (Zdroj: int)

Slovensko zasiahne sneh už čoskoro

Studená vlna by mala prísť na Slovensko už cez víkend. Najskôr vo vyšších polohách a ku koncu víkendu aj v nížinách. V pondelok nás potrápia početné snehové prehánky, snehové jazyky aj záveje. Fúkať bude silný vietor a značne sa ochladí. Denné teploty sa budú pohybovať od - 3 do + 2 st. Sneženie očakávajú aj v ďalších dňoch a teploty budú stále klesať. Podľa predpovedí v stredu nepresiahnu denné teploty bod mrazu, nočné teploty budú dosahovať až - 10 st.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu