Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Útoku na policajnú stanicu s nožmi a sekerami: O život prišlo 11 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Celkovo 11 ľudí prišlo o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri sobotňajšom útoku na policajnú stanicu v provincii Sin-ťiang na severozápade Číny. Informovali o tom dnes miestne úrady. Podľa agentúry AP posledný zo série útokov je dôkazom rastúceho napätia v oblasti.

Medzi 11 obeťami sú dvaja policajti a deväť útočníkov. Tí boli pri útoku vyzbrojení nožmi a sekerami.
      
Situácia v Sin-ťiangu je po búrlivých nepokojoch, ku ktorým došlo v roku 2009, obzvlášť napätá. O život vtedy prišlo vyše 200 ľudí.
      
V predchádzajúcich mesiacoch sa v autonómnej oblasti opäť vyskytli krvavé zrážky. Koncom októbra sa v centre Pekingu odohral samovražedný útok terénnym vozidlom, pri ktorom zahynulo päť ľudí. Úrady z jeho spáchania obvinili militantnú organizáciu Islamské hnutie Východného Turkestanu (ETIM), ktorá je známa ako militantná islamistická separatistická organizácia, usilujúca sa o nezávislý štát v čínskej oblasti Sin-ťiang, obývanej turkotatárskymi Ujgurmi.
      
Ujgurská národnostná menšina, hovoriaca turkickým jazykom, sa cíti byť utláčaná etnickými Číňanmi. Peking však tvrdí, že nepokoje sú prácou "separatistov a teroristov" napojených na teroristickú sieť al-Káida.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu