Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sýrska vláda sľubuje vakcíny a humanitárnu pomoc pre všetkých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrska vláda v pondelok prisľúbila, že zabezpečí dodávky vakcín a humanitárnej pomoci všetkým obyvateľom naprieč krajinou.

Stalo sa tak po tom, čo na severovýchode vypukla detská obrna a z konfliktných zón sa rozšírili správy o podvýžive. V októbri v provincii Dajr az-Zaur hraničiacej s Irakom ostalo paralyzovaných 22 detí, obrnu zatiaľ potvrdili u 10 z nich. Experti očakávajú, že by sa mohlo ochorenie v regióne rýchlo rozšíriť.

"Chceme, aby sa vakcíny dostali ku každému sýrskemu dieťaťu kdekoľvek sa nachádza - či už v konfliktnej zóne alebo v oblasti, kde je prítomná armáda," uviedol námestník ministra zahraničia Fajsal Mikdád na tlačovej konferencii v Damasku.

Viceminister tiež povedal, že vláda je odhodlaná zabezpečiť tiež humanitárnu pomoc do všetkých častí Sýrie, pričom zmienil mestá Halab, al-Hasaka, Idlib a Dará, kde sú civilisti obkľúčení povstalcami. Opoziční aktivisti však tvrdia, že práve vládne sily používajú obliehanie a vyhladovanie ako vojenskú taktiku v povstalcami kontrolovaných oblastiach, napríklad v okolí Damasku, čo vedie k podvýžive a hladu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu