Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Americké tajné služby odpočúvali aj pápeža, tvrdia Taliani

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Americké tajné služby odpočúvali telefonické hovory vatikánskych predstaviteľov, a to aj v čase, keď sa rozhodovalo o nástupcovi pápeža Benedikta XVI. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie talianskeho týždenníka Panorama.

Uvádza sa v ňom, že medzi 46 miliónmi telefonických konverzácií, ktoré na území Talianska odpočúvala americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) v období od 10. decembra 2012 do 8. januára tohto roku, boli aj prichádzajúce a odchádzajúce hovory z Vatikánu. 

Týždenník na tlačovej konferencii pred štvrtkovým publikovaním nového čísla tiež oznámil, že "NSA nahrávala pápeža", pričom však neuviedol žiadne zdroje týchto tvrdení. V reakcii na správy Panoramy vatikánsky hovorca Federico Lombardi povedal: "Nie sme si vedomí ničoho a neobávame sa, že by sa informácie zakladali na pravde."

Mediálne správy odvolávajúce sa na odhalenia bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, hovoria o tom, že NSA sledovala francúzskych občanov v tom istom období.

Podľa Panoramy zaznamenané vatikánske telefonáty roztriedili americké tajné služby do štyroch kategórií - zámery ohľadom hlavy cirkvi, hrozby pre finančný systém, ciele zahraničnej politiky a ľudské práva. "Existujú obavy", že hovory boli odpočúvané až do začiatku konkláve, z ktorého vzišiel nový pápež František, tvrdí týždenník.

NSA odpočúvanie Vatikánu popiera

Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) poprela, že odpočúvala telefonické hovory vatikánskych predstaviteľov, a nazvala dnešné vyhlásenie talianskeho týždenníka Panorama "nepravdivým". Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vatikán nebol cieľom Národnej bezpečnostnej agentúry. Tvrdenia, že sa NSA zamerala na Vatikán, nie sú pravdivé," uviedla hovorkyňa Vanee Vinesová vo vyhlásení.

Týždenník Panorama uviedol, že NSA odpočúvala telefonické hovory vatikánskych predstaviteľov, a to aj v čase, keď sa rozhodovalo o nástupcovi pápeža Benedikta XVI. Vatikán reagoval, že nevedel o žiadnych takýchto aktivitách, pripomína Reuters.

Vo vyhlásení týždenníka sa uvádza, že medzi 46 miliónmi telefonických konverzácií, ktoré na území Talianska odpočúvala NSA v období od 10. decembra 2012 do 8. januára tohto roku, boli aj prichádzajúce a odchádzajúce hovory z Vatikánu. 

Týždenník na tlačovej konferencii pred štvrtkovým publikovaním nového čísla tiež oznámil, že "NSA nahrávala pápeža", pričom však neuviedol žiadne zdroje týchto tvrdení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu