Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Snowdena lákajú do Nemecka, má vraj informácie o odpočúvaní Merkelovej

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Bývalý zamestnanec americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden by bol ochotný prísť do Nemecka a vypovedať o sledovaní politikov a občanov americkými tajnými službami. Berlín by však v takomto prípade musel zabezpečiť, že Snowden bude môcť v Nemecku zostať a že bude v krajine v bezpečí.

Dnes to na tlačovej konferencii povedal nemecký poslanec za Zelených Hans-Christian Ströbele, ktorý sa zišiel so Snowdenom vo štvrtok v Moskve. Podľa Ströbela by ale Snowden zo všetkého najradšej vypovedal pred komisiou amerického Kongresu, uviedla agentúra AFP. 

Snowden v polovici roka vyzradil informácie o tajnom programe USA na sledovanie internetovej komunikácie a telefónnych hovorov vo svete. Z dokumentov, ktoré z NSA vyniesol, vyplýva, že Američania sledovali aj mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej. Snowden sa teraz skrýva pred americkými úradmi v Rusku, kde získal dočasný azyl. 

"Snowden by nemohol prísť do Nemecka len kvôli výpovedi, pretože ruský azyl mu umožňuje zostať len v Rusku. Ak by krajinu opustil, už by sa nemohol vrátiť," povedal Ströbele. "Do Nemecka by Snowden prišiel len vtedy, ak by sa tu mohol cítiť bezpečne," doplnil poslanec s tým, že v takom prípade by Snowden potreboval záruky od nemeckého ministerstva vnútra. 

"Stále tiež zdôrazňoval, a to aj v odpovedi na moju otázku, či je pripravený poskytnúť informácie v Nemecku pred nemeckým parlamentom, že by najprv dal prednosť predložiť fakty Kongresu USA," dodal Ströbele. Pred kongresovým výborom by Snowden chcel svedčiť a vysvetliť svoju situáciu. 

Ströbele ďalej vyhlásil, že Snowden má záujem vysvetliť celý príbeh. Američan tak vraj chce zabezpečiť, aby rozviedky už nemohli v budúcnosti narušovať právo ľudí na súkromie. Podľa Ströbela by Snowdenova výpoveď bola cenná, pretože vďaka svojmu skoršiemu pôsobeniu v amerických tajných službách môže vynesené dokumenty správne interpretovať. 

Ströbele tiež podotkol, že keby zástupcovia nemeckého parlamentu chceli Snowdena vypočuť v Rusku, mohlo by to spôsobiť problémy. Snowden totiž kvôli získaniu ruského azylu Moskve sľúbil, že počas pobytu v Rusku nezverejní žiadne informácie, ktoré by poškodili Spojené štáty. 

Poslanec tiež novinárom ukázal Snowdenov list určený členom nemeckej vlády a poslancom. Bývalý pracovník NSA v ňom uvádza, že počas svojej práce pre americkú rozviedku bol svedkom systematického porušovania zákonov, s ktorým sa nemohol zmieriť. Zároveň napísal, že je pripravený spolupracovať pri objasňovaní informácií z dokumentov NSA, ktoré z rozviedky vyniesol, ak bude mať istotu, že ho kvôli tomu nečaká americké prenasledovanie. 

Nemecká vláda o schôdzke Ströbela so Snowdenom dopredu nevedela. Poslanec dnes povedal, že neinformoval ani nemecké veľvyslanectvo v Moskve. "Nechcel som, aby z veľvyslanectva odišla nejaká správa a stretnutie sa kvôli tomu neuskutočnilo," uviedol Ströbele. Podotkol tiež, že Merkelovej o svojej schôdzke so Snowdenom nepovie nič bližšie, než čo oznámil novinárom. 

V Nemecku vyvolali Snowdenove informácie pobúrenie už v lete, kedy sa ukázalo, že NSA odpočúvala v krajine tisíce ľudí. Škandál potom prepukol s novou intenzitou v októbri, keď sa objavila informácia o údajnom sledovaní mobilného telefónu Merkelovej. Nemeckí Zelení a postkomunistická Ľavica kvôli tomu požadujú vytvorenie osobitného parlamentného výboru, predseda kontrolného výboru Spolkového snemu Thomas Oppermann zo sociálnej demokracie (SPD) dokonca navrhol, aby si tento výbor predvolal Snowdena ako svedka. 

Snowden po zverejnení informácií utiekol z USA do Ruska, kde získal ročný azyl. USA opakovane a neúspešne žiadajú Moskvu o jeho vydanie. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu