Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nové video unesených Češiek: Rapídne sa im pohoršilo, otvorene hovoria o smrti!

Na internete sa objavilo video s unesenými Češkami.
Na internete sa objavilo video s unesenými Češkami. (Zdroj: youtub)

ISLAMABAD – Únoscovia zverejnili nové video s dvoma českými dievčatami unesenými tento rok v Pakistane. Médiám ho poskytli rodiny unesených. Mladé ženy na zázname prosia vládu ČR o pomoc a sťažujú sa, že sú v zlom zdravotnom stave.

Video vzniklo 23. augusta, jedna z unesených na záberoch odkazuje na noviny z onoho dňa. České ministerstvo zahraničia oznámilo, že nahrávky nebude komentovať. Premiér Jiří Rusnok povedal, že česká strana je v kontakte s oficiálnymi orgánmi príslušných krajín, viac ale neuviedol.

Na záberoch, ktoré sa k rodinám dostali prostredníctvom veľvyslanectva ČR v Islamabade, hovoria ženy oddelene, prevažne anglicky. Obe majú zahalené vlasy šatkou. "Môj zdravotný stav nie je stabilný, najmä kvôli potravinám a vode, a zhoršuje sa," hovorí na videu jedna z unesených. "Obávam sa aj o svoju kamarátku, ktorá bola so mnou, pretože neviem, či je nažive alebo nie," dodáva.

Potom zlomeným hlasom a so slzami v očiach opisuje, ako si praje byť pochovaná. "Ďakujem rodine za lásku a podporu, ktorú mi poskytovali celý život," hovorí tiež. O niečo skôr podotýka, že nevie, ako dlho ešte vydrží. Na dôkaz aktuálnosti videa spomína incident z pakistansko-indickej hranice z 21. augusta, pri ktorom zomrel kapitán pakistanskej armády. Druhá z unesených potom nalieha na českú vládu, aby jej pomohla. "Vyvíjajte, prosím, čo najväčší tlak na pakistanskú vládu, aby spolupracovala s mojimi únoscami. Dajte im, prosím, čo chcú. Pomôžte mi, prosím, dostať sa skoro domov," hovorí .

Po chvíli prejde do češtiny, v ktorej povie svojej posledné želanie. "Prosím, až umriem, myslite na mňa len v superlatívoch, modlite sa ku mne, ja vás uvidím. A nebuďte dlho smutní, pretože budem na krajšom mieste. Mám vás všetkých strašne moc rada. Prosím vás, na pohrebe mi zahrajte pesničku Don' t Speak od Gwen Stefani a od Sunshine Top! Top! The Radio a ďalšie pekné pesničky," uvádza.

Premiér Rusnok na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní vlády ubezpečil, že úrady pracujú so všetkými možnosťami, ktoré majú k dispozícii. "Sme v styku s oficiálnymi orgánmi príslušných krajinách, ale ďalej, či to dovolíte, to nebudem komentovať," povedal.

České dievčatá v Pakistane uniesli v marci, keď prechádzali zo susedného Iránu do Indie. V polovici októbra prezident Miloš Zeman vyhlásil, že Česko rokuje o ich prepustení.

Video, ktoré sa pred niekoľkými mesiacmi objavilo na Facebooku:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu