Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

O osude unesených českých študentiek sa stále nič nevie: Poznáme ich mená!

Stránka na podporu Hany a Antónie má už takmer päť a pol tisíc likov
Stránka na podporu Hany a Antónie má už takmer päť a pol tisíc likov (Zdroj: Facebook)

PRAHA - České médiá v piatok zverejnili identitu dvoch mladých českých turistiek, ktoré tento týždeň uniesli v Pakistane. Ide o 25-ročnú Antóniu Chrásteckú a rovnako starú Hanu Humpálovú. Na sociálnej sieti Facebook už vznikla stránka na ich podporu s názvom Hanka a Tonča domov. Ľudia im tam ponúkajú im svoju pomoc a vyjadrujú podporu, píše spravodajský portál iDNES.cz.

Češky sú študentkami psychológie a cez Pakistan plánovali vycestovať až do susednej Indie. Svoju dobrodružnú cestu začali v Iráne, ktorý už predtým niekoľkokrát navštívili. Na cestu sa podľa slov ich známych detailne pripravili a vzali si so sebou aj moslimské šatky, aby nepútali zbytočnú pozornosť. O ich súčasnom osude sa stále nič nevie a rodina nedisponuje ani informáciami, či únoscovia požadujú výkupné. Bližšie informácie nemá ani české ministerstvo zahraničných vecí. Kauzu však už rieši aj pakistanská diplomacia, ktorá umožnila Čechom zriadiť telefonickú linku napojenú priamo na miestnych vyšetrovateľov.

Podľa vodiča, ktorý turistky viezol, trval únos približne päť minút a odohral sa tento týždeň v stredu. Ozbrojenci ich mikrobus zastavili v Pakistane asi 20 kilometrov od hraníc s Iránom. Na únose sa podieľalo celkovo sedem mužov.

K incidentu prišlo v pakistanskej provincii Balúčistan, kde už desaťročia prebieha násilné povstanie miestnych nacionalistov. Tí od ústrednej vlády v Islamabade požadujú väčšiu autonómiu a vyšší podiel na príjmoch z nerastného bohatstva. Aktívni sú tam však aj islamskí radikáli. Miestna metropola Kvéta sa stala tento rok dejiskom už dvoch teroristických útokov, ktoré si vyžiadali celkovo takmer 200 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu