Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hollywoodske hviezdy podporili protestnú kampaň proti NSA

Dátove centrum NSA
Dátove centrum NSA (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Viacero hollywoodskych hviezd sa prostredníctvom mediálnej výzvy pridalo k medzinárodnému protestu proti sledovacím aktivitám americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

Medzi osobnosťami, ktoré verejný projekt neziskovej organizácie Electronic Frontier Foundation (EFF) zaoberajúcej sa obhajobou práv na slobodu slova v kontexte digitálnej doby podporili, sú režisér Oliver Stone, herci John Cusack, Will Wheaton i Maggie Gyllenhaal.

Video je súčasťou snáh EFF o upovedomenie verejnosti na špionážne praktiky NSA pred plánovaným veľkým pochodom s názvom Zastavme naše sledovanie, ktorý sa uskutoční v sobotu vo Washingtone.

Iniciatíva prichádza v čase vzrastajúcich obáv medzinárodného spoločenstva ohľadom podozrení, že Spojené štáty odpočúvali mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Kritika pritom prichádza aj z radov blízkych spojencov USA.

V tri a pol minútovom spote Stone varuje, že sledovacie systémy nedokážu rozlíšiť medzi oprávnenými cieľmi a radovými občanmi. "Každému Američanovi hrozí riziko, že sa stane obeťou aktivít NSA," hovorí režisér. "Nástroje sledovania neboli nikdy efektívnejšie a hrozba pre naše občianske slobody nikdy väčšia," doplnil John Cusack.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu