Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemci si predvolali veľvyslanca USA: Žiadajú vysvetlenie odpočúvania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle si predvolal veľvyslanca USA v Berlíne v súvislosti s podozreniami, že americké tajné služby odpočúvali mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej.

"Na stretnutí bude (veľvyslancovi) jasne tlmočená pozícia spolkovej vlády," uviedla pre agentúru DPA hovorkyňa nemeckého rezortu diplomacie ohľadne predvolania veľvyslanca USA Johna Emersona. 

Nemecký minister obrany Thomas de Maiziére konštatoval, že ak sa informácie o odpočúvaní Merkelovej potvrdia, bol by to veľmi negatívny krok zo strany najlepšieho priateľa Nemecka, ktorým podľa neho Spojené štáty sú aj naďalej zostanú. 

Za danej situácie sa však podľa neho nemožno vrátiť k bežnému režimu vzťahov medzi Spojenými štátmi Nemeckom, respektíve Európskou úniou, keďže podobné odhalenia sa v poslednej dobe objavili aj vo Francúzsku. 

Francúzsky prezident Francois Hollande plánuje otvoriť problematiku ochrany osobných dát aj na nadchádzajúcom dvojdňovom summite lídrov EÚ, ktorý sa dnes začne v Bruseli.

Nemecká vláda v stredu vyhlásila, že získala informácie, podľa ktorých bol možno Merkelovej mobilný telefón monitorovaný americkými tajnými službami. Požiadala Washington o "okamžité a komplexné" objasnenie celej záležitosti. 

Samotná kancelárka dala v stredajšom telefonickom rozhovore s prezidentom USA Barackom Obamom najavo, že prípadné odpočúvacie praktiky považuje za absolútne neprijateľné narušenie dôvery. Obama sa Merkelovú snažil ubezpečiť, že Spojené štáty nemonitorujú ani nikdy nebudú monitorovať jej telefonickú komunikáciu.

Podľa nemeckého spravodajského servera Spiegel Online Merkelovej vláda reagovala na odhalenia jeho reportérov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu