Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V teritóriu hlavného mesta Austrálie schválili sobáše homosexuálov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CANBERRA - Austrálska metropola Canberra sa dnes stala prvou oblasťou v krajine, v ktorej prijali zákon umožňujúci sobáše osôb rovnakého pohlavia. Federálna vláda však pohrozila, že opatrenie napadne na súde.

Zákon prešiel v parlamente Teritória austrálskeho hlavného mesta (ACT) len tesnou väčšinou jediného hlasu, informovala agentúra Reuters. Prvé sobáše homosexuálov by sa podľa neho mohli uskutočniť v decembri, pričom v teritóriu budú môcť uzavrieť manželstvo páry rovnakého pohlavia z celej Austrálie.

Federálny minister spravodlivosti George Brandis, člen Liberálnej strany premiéra Tonyho Abbotta, uviedol, že podľa právneho posudku, ktorý má jeho vláda k dispozícii, je dnes prijatý zákon neplatný, uviedla agentúra AP.

Šéfka vlády ACT Katy Gallagherová však odmietla žiadosť Brandisa, aby v jej teritóriu neumožnili sobáše osôb rovnakého pohlavia dovtedy, pokým najvyšší austrálsky súd nerozhodne o otázke súladu príslušného zákona s ústavou.

V austrálskom federálnom parlamente v septembri 2012 neprešli legislatívne návrhy na legalizáciu sobášov homosexuálov. Prvou krajinou ázijsko-tichomorského regiónu, ktorá uzákonila sobáše osôb rovnakého pohlavia, sa v apríli tohto roka stal Nový Zéland.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu