Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Uniknuté dokumenty: NSA a CIA spolupracujú na programe bezpilotných lietadiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) v spolupráci s Ústrednou spravodajskou službou (CIA) vytvorila tajnú jednotku, ktorej cieľom je identifikácia a fyzické odstránenie ťažko vystopovateľných teroristických cieľov. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na denník Washington Post.

Citujúc dokumenty, ktoré unikli na verejnosť prostredníctvom bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, denník odhalil rozsah angažovanosti NSA vo vládnom programe bezpilotných lietadiel a ich útokov na Blízkom východe.

Spoločná jednotka NSA a CIA, známa pod názvom Podporná jednotka protiteroristických misií (CTMAC), sa zúčastnila na zabití vyše 3000 osôb v Pakistane, vrátane tisícov údajných militantov. Ako príklad uvádza Washington Post zabitie podozrivého agenta teroristickej siete al-Káida Hasana Ghula v máji 2011.

NSA podľa denníka zorganizovala prieskumnú operáciu na severozápade Pakistanu, pričom sa tajne zmocnila nahrávok a kontroly nad počítačmi s cieľom určiť Ghulovu pozíciu v krajine. Vláda však svoju účasť na prípade nepotvrdila, píše DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu