Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Laose sa zrútilo lietadlo: 49 mŕtvych, cudzinci a rodina s malými deťmi!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: fb, lao airlines)

VIENTIAN - Stroj letiaci z laoskej metropoly Vientian do mesta Pakse sa v stredu popoludní zrútil do rieky Mekong po tom, čo vletel do turbulencií spôsobených búrkou Nari. Pád laoského lietadla spoločnosti Lao Airlines si vyžiadal 49 ľudských životov, medzi nimi aj štvorčlennej rodiny s dvomi malými deťmi.

"Myslíme si, že haváriu spôsobilo zlé počasie, pretože lietadlo bolo úplne nové," uviedol Somphon Duangbara, šéf Lao Airlines, pre miestnu rozhlasovú stanicu. Išlo o lietadlo typu ATR 72-600 fracúzsko-talianskej výroby a z továrne ho dodali v marci, informoval Somphon.

"Odškodníme príbuzných obetí," povedal šéf Lao Airlines s tým, že lietadlo bolo riadne poistené. Nie je známe, že by haváriu niekto prežil.

Laoské úrady dnes umožnili 100-člennému záchrannému tímu zo susedného Thajska, v ktorom je 50 potápačov, aby pomáhal pri pátraní po telách obetí. Na palube lietadla sa nachádzali aj piati thajskí občania.

"Operácia bude pravdepodobne trvať dva, tri dni, pretože prúd rieky je veľmi silný," oznámil Suttinan Boonmee, úradujúci guvernér provincie na severovýchode Thajska.

Na zozname cestujúcich havarovaného lietadla sa nachádzalo 17 Laosanov, sedem Francúzov, piati Austrálčania, piati Thajčania, traja Juhokórejčania, dvaja Vietnamci a po jednom občanovi z USA, Číny, Kanady, Mjanmarska a z Taiwanu.

V Laose sa zrútilo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: fb, news.com.au)

Canberra spresnila, že na palube zrúteného lietadla zahynula štvorčlenná austrálska rodina, humanitárny pracovník a jeho otec.

Zahynula rodina 39-ročného daňového poradcu Gavina Rhodesa - okrem neho aj 35-ročná manželka a ich deti Jadesuda (3) a 17-mesačný Manfred. Jadesuda bola v zozname pasažierov uvedená ako Laosanka.

Rhodesovci.
Zobraziť galériu (5)
Rhodesovci.  (Zdroj: fb, news.com.au)

Rhodesovci si užívali začiatok trojtýždňovej dovolenky v Ázii, pričom s malou odbočkou v Bangkoku mali stráviť čas v Laose až do 31. októbra. a podľa septembrových správ na sociálnej sieti sa na výlet veľmi tešili.

Brat mŕtvej ženy sa pre portál news.com.au po tragickej správe vyjadril, že príbuzní aj kamaráti ich od návštevy Laosu odhovárali, aj keď na to nemali žiadny logický dôvod.

Gordon Creighton.
Zobraziť galériu (5)
Gordon Creighton.  (Zdroj: fb, news.com.au)

Michael Creighton so svojou snúbenicou Melanie Fullerovou.
Zobraziť galériu (5)
Michael Creighton so svojou snúbenicou Melanie Fullerovou.  (Zdroj: fb, news.com.au)

Humanitárny pracovník Michael Creighton (42) bol na palube havarovaného lietadla so svojím otcom Gordonom (71). Michael strávil posledných 20 rokov prácou na projektoch pomoci po celom svete, okrem iného v Afganistane, Iraku, Švajčiarsku, Kambodži a iných častiach Afriky. Bohužiaľ, k tragédii prišlo práve počas návštevy jeho otca.

Michael bol v minulosti ženatý s Miss Austrália 1999, ale momentálne je opäť zasnúbený s Melanie Fullerovou, ktorá tiež žije v Laose a pracuje pre austrálsku vládu. Tá sa na Facebooku vyjadrila, že "práve prišla o lásku svojho života, svoje srdce, dušu, budúcnosť, deti, svoje svet aj seba..."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu