Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Medzinárodné pohrebné naťahovačky: Telo nacistu nikto nechce

Erich Priebke
Erich Priebke (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko odmieta za Taliansko riešiť problém, čo s pozostatkami nacistického vojnového zločinca Ericha Priebkeho. Nemecké ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že o zosnulého sa má postarať krajina, kde zomrel. Rakva s pozostatkami muža, ktorý zomrel minulý piatok vo veku 100 rokov v Ríme, bola v noci na dnes prevezená na vojenské letisko Pratica di Mare v blízkosti talianskej metropoly.

Priebke mal byť pochovaný už v utorok večer v kaplnke ultrakonzervativního Kňazského bratstva svätého Pia X. v meste Albano Laziale neďaleko Ríma. V mieste chystanej ceremónie sa ale zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí napadli pohrebný voz, aj desiatky Priebkeho priaznivcov, ktorí zase pri príchode vagóna s rakvou zdvihli ruky k fašistickému pozdravu a zanôtili fašistické piesne. Obrad tak bol na poslednú chvíľu zrušený.

Úrady potom ostatky previezli na letisko, zjavne v nádeji, že sa ich ujme Nemecko. Berlín však dal najavo, že sa ho problém netýka a jeho riešenie je na Taliansku. "Postarať sa o zosnulého je zodpovednosťou štátu, kde osoba zomrela," vyhlásil podľa agentúry ANSA hovorca nemeckého ministerstva zahraničia Martin Schäfer a dodal, že Berlín so záležitosťou nemá nič spoločné.

Rímsky starosta Ignazio Marino vyjadril nádej, že sa talianska vláda na riešení dohodne s nemeckou.

Rím pietu na svojom území už predtým zakázal a Vatikán odmietol usporiadať rozlúčku v akomkoľvek rímskokatolíckom kostole. Prevoz pozostatkov na svoje územie odmietla aj Argentína, kde Priebke dlho žil. Rovnako jeho rodné nemecké mesto Hennigsdorf pri Berlíne sa ohradilo proti návrhom, že by mali byť uložené na miestnom cintoríne.

Priebke bol jedným zo strojcov brutálneho masakru civilistov v Ardeatinských jaskyniach neďaleko Ríma v marci 1944, kde nacisti povraždili 335 civilných rukojemníkov, z toho 75 Židov. Masaker mal byť odvetou za partizánsky útok proti jednotke SS. Po vojne žil dlhé desaťročia nepozorovane v Argentíne, v horskom stredisku Bariloche, kde bol ako hotelier uznávaným príslušníkom miestnej nemeckej kolónie.

Objavený bol až v 90. rokoch. V roku 1995 bol vydaný do Talianska, kde ho o tri roky neskôr súd poslal na doživotie do väzenia, však zo zdravotných dôvodov si mohol trest odpykávať v domácom väzení. Priebke popieral existenciu holokaustu. Za svoj podiel na masakre v Ardeatinských jaskyniach sa nikdy neospravedlnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu