Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

India sa spamätáva: Evakuovali milión ľudí, počet obetí stúpol na 18!

Cyklón Phallin Zobraziť galériu (13)
Cyklón Phallin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kvôli jednému z najsilnejších cyklónov v histórií Indie tamojšie úrady evakuovali až okolo milióna ľudí. Cyklón Phailin ničil stavby, vytrhával stromy a spôsobil vysokú prílivovú vlnu. Zahynulo najmenej päť ľudí.

Päť obetí na životoch je, paradoxne, oveľa menej ako úrady očakávali. Tie totiž pred začatím evakácie prirovnávali aktuálny cyklón Phailin k tomu z roku 1990, pri ktorom zahynulo až desaťtisíc ľudí. Napriek tomu však počas víkendu až milión Indov muselo opustiť svoje domovy a prečkať búrku v núdzových úkrytoch. Cyklón nakoniec nedosiahol ničivé rozmery, ktoré predpovedali meteorológovia. Rýchlosť vetra dosiahla "iba" okolo 200 kilometrov za hodinu. Pripomeňme, že tesne pred vstupom Phailina na indickú pevninu experti tvrdili, že vietor dosiahne rýchlosť 240-270 km/h, pričom v nárazoch mohol mať až tristo kilometrov.

Napriek tomu zostalo viacero oblastí odrezaných od sveta, keďže cyklón aj po zoslabnutí dokázal strhávať stromy, ničiť železničné trate a elektrické či telefónne káble. Niekoľko pobrežných oblastí zaliala voda z asi trojmetrovej prílivovej vlny.

O život zatiaľ prišlo 18 ľudí

Tisíce vojakov a záchranárov sa zapojilo do odstraňovania následkov živelnej katastrofy, najmä sprejazdňovania ciest, odstraňovania popadaných stromov a distribúcie jedla do evakuačných centier. 

Predstaviteľ záchranných zložiek v najviac postihnutom štáte Urísa podľa agentúry DPA uviedol, že vyčíňanie búrky má za následok 17 obetí v štáte Urísa, ktoré zahynuli pri rôznych okolnostiach sprevádzajúcich prechod cyklónu - najmä pády stromov, domov či záplavy. Jedna osoba zahynula v susednom štáte Ándhrapradéš. Podľa predbežných záverov miestnych úradov bolo cyklónom priamo zasiahnutých desať miliónov ľudí, poškodených bolo 230.000 domov v 15.315 obciach.

"Našim hlavným cieľom bolo ochrániť životy ľudí, v čom si myslím, že sme boli úspešní a straty na životoch sme minimalizovali. Teraz je veľkou výzvou náprava škôd," uviedol predseda vlády najviac postihnutého štátu Urísa Navin Pattnaik na tlačovej konferencii v hlavnom meste Bhuvanéšvar.

Cyklón Phailin
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Ku Indii sa blíži
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Ku Indii sa blíži
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu