Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

CIA podozrievala Snowdena už v roku 2009

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Počas svojho pôsobenia u Ústrednej spravodajskej služby (CIA) vyvolal Edward Snowden už v roku 2009 podozrenie svojich nadriadených.

Vedúci oddelenia zostavil o Snowdenovi, ktorý v tom čase pracoval pre CIA v Ženeve a chystal sa prestúpiť do Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), zodpovedajúcu správu, informovali vo štvrtok noviny New York Times s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených amerických predstaviteľov. Správa sa však očividne do NSA nedostala.

Podľa New York Times v správe stálo, že sa Snowdenovo chovanie a pracovné návyky výrazne zmenili. Jeho nadriadený v nej tiež vyslovil podozrenie, že sa Snowden pokúšal zabezpečiť si prístup k tajným počítačovým dátam.

Tridsaťročný Edward Snowden mohol začiatkom augusta po viac ako mesiaci opustiť moskovské letisko Šeremetevo, keďže ruské úrady mu priznali dočasný štatút utečenca.

Rusko bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb odmietlo vydať do vlasti, kde ho po zverejnení podrobností o programoch sledovania internetovej a telefonickej komunikácie obvinili z viacerých zločinov. Američan bol jedným z favoritov na zisk ľudskoprávnej Sacharovovej ceny udeľovanej Európskym parlamentom, nakoniec ju však nezískal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu