Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovák o novodobom otroctve v Británii: Práca zadarmo, bitky a vyhrážky!

Slovák si v Británii prechádza peklom
Slovák si v Británii prechádza peklom (Zdroj: The Sunday Times)

LONDON - Hodiny práce bez prestávky, bitky a znásilňovanie. Toto všetko podľa Slováka, ktorý poskytol kontroverzný rozhovor pre anglický Sunday Times, čaká na Európanov, ktorí sa vyberú za prácou do potravinárskych závodov vo Veľkej Británii. Ľudia vraj naletia na sľuby o lákavých platoch, no v skutočnosti pracujú za smiešne nízku, v tom horšom prípade žiadnu mzdu. V zámorí sa tak z nich stávajú novodobí otroci.

Mladý Slovák sa rozhodol prehovoriť o neľudských podmienkach, ktoré podľa neho čakajú na prisťahovalcov túžiacich po práci v Británii. Rozhovor pre anglický denník Sunday Times poskytol zo stiesneného karavanu, kde je údajne nútený žiť spolu s ďalšími rovnako oklamanými robotníkmi.

Prácu v potravinárskych továrňach a na farmách poskytujú v Británii jedny z najväčších obchodných reťazcov. Ich sľuby sa však podľa zistení denníka len málokedy vyrovnajú realite. Zamestnancov nútia robiť až 17-hodinové smeny za veľmi nízky, alebo dokonca žiaden plat. Väčšina z podvedených robotníkov je z východnej Európy - Slováci, Poliaci či Litovčania, z ktorých si Briti robia novodobých otrokov.

Príbeh mladého Slováka je toho jasným dôkazom. Ako 20-ročný doslova ušiel z britského mäsokombinátu, kde dlhé tri roky, sedem dní v týždni vykonával nútené dvojité smeny za smiešnych 2,8 libier na deň. V Británii je pritom zákonom stanovené minimum pre 22 a viac ročných na 6,31 libry na hodinu.  Bankové účty podvedených pracovníkov sú navyše vedené pod kontrolou spoločnosti, ktorá ich zamestnáva.

Bitky a agresívne psy za chrbtom

Po preskúmaní štyroch národných obchodných reťazcov - Tesco, Sainsbury, Marks & Spencer a Asda, bol prepustený riadiaci zamestnanec jednej zo spoločností, v ktorej, ako sa ukázalo, nútili migrantov z Litvy vykonávať 17-hodinové smeny a pokiaľ si dovolili namietať, dostali bitku. Ak nepomohla ani tá, do práce ich hnali vycvičené agresívne psy.

Denník opísal aj kruté praktiky, ktorými si otrokári prisťahovalcov podmaňujú. Pre nástupom do práce ich vraj najprv zmlátia hlava-nehlava, len aby ich nalomili. Potom im obchodníci s ľuďmi, ktorí vystupujú ako sprostredkovatelia práce, oznámia, že majú "dlh" niekoľko tisíc libier, ktoré musia mesačne splácať. Ak splácať odmietnu, mohlo by sa "niečo" stať ich rodine. A nejde len o plané vyhrážky. Polícia v tomto prípade eviduje oznámenia o znásilnených ženách a nezvestných, zrejme už zavraždených manželoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu