Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Egypte to opäť vrie: Potyčky, 4 obete a desiatky zranených!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Štyri obete na životoch a najmenej 40 zranených si dnes v Káhire vyžiadali potýčky medzi prívržencami zvrhnutého islamistického prezidenta Muhammada Mursího a vládnymi bezpečnostnými silami.

Podobne ako v uplynulých týždňoch aj dnes sa po tradičných piatkových modlitbách v mešitách v mnohých egyptských mestách konali protestné pochody islamistov. V Káhire polícia uzavrela námestie Tahrír, aby sa tam nemohli dostať Mursího priaznivci. Policajti počas blokády ciest vedúcich k námestiu strieľali do vzduchu, pričom používali ostré náboje, a aktivovali aj granáty so slzotvorným plynom.   

Z viacerých káhirských štvrtí hlásili dnes aj potýčky medzi prívržencami a odporcami zvrhnutého prezidenta Mursího. Do ulíc tam vyšli tisíce ľudí, ktorí žiadali Mursího návrat do funkcie, ale volali aj po pomste za masaker exprezidentových sympatizantov pri mešite Raba al-Adawíja, kde bezpečnostné zložky v polovici augusta obkľúčili a zlikvidovali stanový tábor islamistov.  

Protesty sa uskutočnili aj v iných mestách severoafrickej krajiny. Podporovatelia Mursího, ktorý prišiel o funkciu počas júlového vojenského prevratu, sa dostali do konfliktu s políciou na ceste vedúcej k pyramídam v Gíze. Podobné zrážky hlásili aj z Alexandrie a dvoch ďalších miest v delte rieky Níl.    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu