Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Spoveď detskej nevesty: V 11 rokoch ju vydali za sexuálneho tyrana!

Noora Al Shami
Noora Al Shami (Zdroj: oxfam)

SANÁ - Jemenčanka Noora Al Shami (35) bola nútená si vo veku 11 rokov vziať za manžela 3-krát staršieho muža. Detská nevesta po svadbe trpela neustálym násilím a sexuálnym zneužívaním. O živote po boku zvrhlíka prehovorila, aby aj ostatné ženy v krajine našli silu vymaniť sa spod svojho jarma a prestali žiť v troskách svojej minulosti.

Nooru vydali za vzdialeného bratranca, tridsiatnika Mohammeda Al Ahdama, pretože jej rodičia nechceli, aby žila v chudobe. Ako dievčatko bola nadšená, že je zrazu stredobodom pozornosti pri opulentnej trojdňovej svadobnej oslave v prístavnom meste Al Hudaydah a každý deň si mohla obliecť iné nádherné šaty. Po skončení osláv však veľmi rýchlo vytriezvela a dostala sa do kolotoča fyzického a psychického týrania, z ktorého nemohla uniknúť.

"Bol trikrát starší ako ja a manželstvo vnímal ako možnosť správať sa ako besné zviera," spomína Noora, ktorá sa po odvedení do manželovho domu, kde žil so svojím otcom, okamžite rozplakala. Zúfalo sa snažila vyhnúť pohlavnému styku, ale nakoniec pod tlakom dovŕšenia manželstva sa musela poddať. Jej mladé telo to však nezvládlo a skončila v nemocnici. Hoci ju ošetrovali ako objekt sexuálneho násilia, nikto jej nepomohol, pretože bola zákonitou manželkou

Pred pôrodom prvého syna Ihaba vo veku 13 rokov prekonala dva potraty. Potom prišla na svet ešte dcéra Ahlam a neskôr ďalší chlapec Shibab. Teror však neustával ani vtedy, keď bola tehotná a muž napádal aj deti. Vtedy dvojročnú Ahlam hodil o zem tak, že museli vyhľadať ošetrenie v nemocnici. Situácia bola taká neznesiteľná, že 10 rokov po svadbe vyhľadala útočisko v inštitúcii, ktorá pomáha obetiam domáceho násilia a podarilo sa jej zohnať právnika a podať žiadosť o rozvod.

Odvtedy však musela čeliť novej realite. Zabezpečiť svoje deti, postarať sa o svojich rodičov, nájsť si prácu a čeliť ohováraniu susedov, ktorí ju považovali kvôli rozvodu za zlú ženu. Aby to všetko zvládla, musela v sebe nájsť silu a bojovať za zlepšenie situácie. Začala tým, že ľuďom rozprávala svoj príbeh o týraní a dvoch potratoch v dôsledku sexuálneho zneužitia. Momentálne v parlamentu lobuje za to, aby právne predpisy konečne urobili koniec detským sobášom.

Podľa portálu dailymail.co.uk sa v správe z roku 2010 uvádza, že viac ako štvrtina žien v Jemene vydáva ešte pred dovŕšením 15 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu