Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarsko musí prijať zodpovednosť za svoje rolu v holokauste

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Maďarsko musí prijať zodpovednosť za jeho úlohu počas holokaustu v čase druhej svetovej vojny.

V utorok to povedal maďarský vicepremiér Tibor Navrácsics. Na konferencii o antisemitizme v Budapešti vyhlásil, že Maďarsko sa obrátilo chrbtom vlastným občanom a podieľalo sa tak na ich likvidácii. "Pred 40 rokmi Maďari zabíjali Maďarov," povedal Navrácsics. Vicepremiér zároveň prisľúbil, že dnešná Maďarská republika bude chrániť všetkých svojich občanov, čím reagoval na stupňujúce sa antisemitské nálady a zvýšený počet antisemitských útokov v krajine.

Holokaust neprežilo až 600-tisíc maďarských Židov. Dodnes ich v Maďarsku žije najmenej 100-tisíc, čím sa zaraďuje ku krajinám s najpočetnejšími židovskými komunitami v Európe. Maďarsko už oznámilo, že budúci rok bude venovaný spomienke na vyvražďovanie Židov počas druhej svetovej vojny.

Stane sa tak pri príležitosti 70. výročia deportácií maďarských Židov do Osvienčimu. Svetový židovský kongres, ktorý reprezentuje židovskú komunitu mimo Izraela, zasadal v máji v Budapešti zo solidarity s maďarskými Židmi, ktorí sú v posledných rokoch vystavení narastajúcemu antisemitizmu. Premiér Viktor Orbán vtedy antisemitizmus ostro odmietol a vyhlásil, že bude voči nemu uplatňovať "nulovú toleranciu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu