Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Aktivisti a poslanci navrhli nominovať Putina na Nobelovu cenu za mier

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruskí aktivisti a poslanci Štátnej dumy dnes oznámili, že navrhli nominovať šéfa Kremľa Vladimira Putina na Nobelovu cenu za mier. Tvrdia, že chcú dosiahnuť verejné ocenenie ruského prezidenta najmä za jeho sprostredkovateľské úsilie v stále prebiehajúcom konflikte v Sýrii, informovala agentúra RIA Novosti.

Bývalý estrádny spevák, národný umelec Sovietskeho zväzu a súčasný poslanec Štátnej dumy Josif Kobzon povedal, že Putin si Nobelovu cenu "zaslúži viac" ako jej nositeľ z roku 2009, americký prezident Barack Obama. Šéf Bieleho domu podľa Kobzona vyzýval na vojenský zásah proti Sýrii, zatiaľ čo jeho ruský kolega vyvíja úsilie, aby eskalácii konfliktu zabránil.

Podpredseda Medzinárodnej akadémie duchovnej jednoty a spolupráce Beslan Kobachija opísal Putina ako "osobnosť roka" a povedal, že šéf Kremľa svojím osobným príkladom dokázal oddanosť svetovému mieru. Podľa akadémie dostal Nobelov výbor návrh na nomináciu Putina 20. septembra.

Skupina aktivistov, ktorá ruského prezidenta nominovala, s Putinom svoj návrh údajne konzultovala. Kobzon, ktorý je nadšeným Putinovým podporovateľom však povedal, že prezident ho "pre svoju skromnosť" nekomentoval.

V ruských médiách už niekoľko týždňov kolujú správy o možnej Putinovej nominácii práve pre úlohu, ktorú zohráva v sýrskom konflikte.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov informácie odmietol komentovať a v nedávnom rozhovore pre denník Izvestija povedal, že na Blízkom východe najprv treba dosiahnuť hmatateľné výsledky a až potom robiť "oslavné vyhlásenia."

Ruský prezident si vyslúžil medzinárodné uznanie za úsilie svojej vlády zabrániť bombardovaniu Sýrie pod vedením Spojených štátov, ktoré malo byť odplatou za údajné použitie chemických zbraní vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Kritici Ruska však oponujú, že Kremeľ v jeho úsilí motivovala najmä snaha brániť svoje strategické záujmy na Blízkom východe a možnosť aj naďalej dodávať zbrane Asadovmu režimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu