Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Tragické príbehy obetí teroristov v obchodnom centre: Turista chránil telom tehotnú priateľku!

Elif a Ross zomreli v nákupnom centre v Nairobi. Zobraziť galériu (6)
Elif a Ross zomreli v nákupnom centre v Nairobi. (Zdroj: Daily Mail)

NAIROBI - Britského architekta Rossa Langdona (†33) a jeho priateľku Elif Yavuzovú (†33) zavraždili moslimskí teroristi počas masakru v kenskom obchodnom centre Westgate v Nairobi. Dvojica sa nachádzala v kaviarni, keď padli smrteľné výstrely. Muž sa zrejme snažil do posledných chvíľ chrániť svoju partnerku, ktorá mala o dva týždne porodiť ich prvé dieťa. Pár našli schúlený pri sebe, pričom Ross mal ruky ovinuté okolo jej tela v ochrannom geste.

Tragické príbehy obetí teroristov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: boston.com)

Langdon participoval na rade projektov naprieč Afrikou, ktoré zahŕňali aj bezplatné navrhnutie nemocnice pre pacientov s HIV a AIDS v Keni. Architekt, ktorý žil v Londýne, ale mal zároveň aj austrálske občianstvo, sa stretol aj s ugandským prezidentom Yowerim Musevenim a ich spoločná fotografia sa objavila aj na jeho facebookovom profile.

Langdon najprv študoval architektúru na univerzite v Tasmánii, neskôr v Sydney a predtým, ako si v máji 2008 založil vlastnú firmu, pracoval pre niekoľko spoločností.

Elif Yavuzová sa narodila v Holandsku, ale študovala na Harvarde a ako odborníčka na maláriu pracovala pre nadáciu Hillary a Chelsea Clintových, ktorú založil bývalý prezident USA Bill Clinton. Osobne sa s ním stretla minulý mesiac už vo vysokom štádiu tehotenstva, pričom v čase smrti jej zostávali do pôrodu iba dva týždne.

Tragické príbehy obetí teroristov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook, YouTube)

"Som z jej smrti veľmi, veľmi smutná. Boli sme v pravidelnom kontakte kvôli jej pôrodu v Nairobi. Cítim sa chorá, naštvaná, zúrivá a šokovaná z tragickej straty týchto dobrých ľudí," uviedla Elifina kamarátka, ktorá tiež momentálne žije v Keni.

Rodina Rossa Langdona požiadala o súkromie, aby sa mohla vyrovnať s bolestnou udalosťou. Jeho matka Linden však na Facebooku predsa len zverejnila zopár slov: "Prišli sme o môjho krásneho syna Rossa Langdona, jeho krásnu partnerku Elif Yavuzovú a ich milované dieťa len dva týždne pred narodením. Ich strata je nesmierna, absurdná a neznesiteľná."

Tragické príbehy obetí teroristov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Ku krviprelievaniu sa prihlásili somálske islamistické milície Šabáb, napojené na teroristickú sieť al-Kájda. Útok označili za odvetu za kenské vojenské nasadenie v Somálsku. Krvavé vyčíňanie maskovaných mužov si už v Nairobi vyžiadalo životy najmenej 62 ľudí a asi dve stovky ďalších utrpeli zranenia. V boji podľa úradov zahynuli traja teroristi, desiatku podozrivých sa podarilo zajať.

Útok na Westgate podľa stanice BBC podniklo v sobotu 12 až 15 útočníkov, ktorí začali hádzať granáty a strieľať po zákazníkoch a predavačoch. Medzi mŕtvymi sú deti a najmenej 18 cudzincov, napríklad šesť Britov, ako aj občania Francúzska, Kanady, Holandska, Austrálie, Peru, Indie či Číny.

Pri útoku zahynuli deti, rodičia, básnik aj diplomati

Tragické príbehy obetí teroristov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

PERU

Medzi obeťami je vyslúžilý špecialista na tropické ochorenia pre UNICEF Juan Ortiz, ktorý žil v Afrike už 25 rokov. V obchode sa nachádzali aj jeho syn Ricardo, ktorý tu bol so svoju 13-ročnou dcérou. Podľa jeho sestry sa otec zrútil na zem a viac sa neprebral. Ona sama utrpela zranenie ruky, ale je mimo nebezpečenstva.

GHANA

Obeťou sa stal Kofi Awoonor, ghanský básnik, profesor a bývalý veľvyslanec v Brazílii, na Kube a v Organizácii spojených národov.

ZATIAĽ NEZNÁMA NÁRODNOSŤ

O život prišla Ruhila Adatia-Sood, ktorej manžel je zahraničným pracovníkom pre americkú Agentúru pre medzinárodný rozvoj v Nairobi. V Keni bola populárnou rozhlasovou a televíznou osobnosťou.

KEŇA

Tragické príbehy obetí teroristov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Medzi mŕtvymi sú aj synovec kenského prezidenta a jeho snúbenica.

INDIA

Smrť v obchodnom centre našli 8-ročný Parmashu Jain a 40-ročný Sridhar Natarajan. Štyria ďalší utrpeli pri útoku zranenia.

KANADA

Podľa kanadského premiéra Stephena Harbera zomreli pri teroristickom akte dvaja ich občania. Jedným z nich bola aj diplomatka Annemarie Deslogesová. Jej manžel Robert Munk bol pri útoku zranený. Z nemocnice ho už však prepustili.

ŠVAJČIARSKO

Švajčiarska vláda potvrdila smť jedného z ich občanov. Ďalšie podrobnosti odmietla poskytnúť kvôli rodine obete, s ktorou je v kontakte.

BRITÁNIA

Pri útoku boli zabití najmenej štyria Briti. Ich počet sa však podľa tamojšieho ministerstva zahraničných vecí asi ešte zvýši.

FRANCÚZSKO

Prezident Francois Hollande potvrdil smrť dvoch Francúzok.

JAR

Oddelenie pre medzinárodné vzťahy potvrdilo smrť jedného občana Južnej Afriky.

ČÍNA

Pri útoku zahynula 38-ročná Číňanka s priezviskom Zhou, ktorá pracovala s nehnuteľnosťami. Jej syna pri útoku zranili, nachádza sa v nemocnici v stabilizovanom stave.

USA

O život prišlo aj päť občanov Spojených štátov.


NOVÝ ZÉLAND

Medzi zranenými je 34-ročný Andrew McLaren, ktorý riadil v Keni továreň na avokádový olej Olivado. Skončil v nemocnici a je v stabilizovanom stave.

HOLANDSKO

Obeťou útoku sa stala Elif Yavuzová, ktorá čakala so svojím partnerom Rossom Langdonom ich prvé dieťa. Jej priateľ s britsko-austrálskym občianstvom takisto zahynul.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu