Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V nákupnom centre v Nairobi znovu prepukla intenzívna streľba!

Intenzívnu streľbu bolo dnes na svitaní počuť z nákupného centra v kenskej metropole Nairobi Zobraziť galériu (4)
Intenzívnu streľbu bolo dnes na svitaní počuť z nákupného centra v kenskej metropole Nairobi (Zdroj: SITA)

NAIROBI - Intenzívnu streľbu bolo dnes na svitaní počuť z nákupného centra v kenskej metropole Nairobi, kde pri útoku somálskej militantnej skupiny aš-Šabáb zahynulo najmenej 62 ľudí. Náhla paľba naznačuje, že bezpečnostné sily ešte nemajú komplex pevne pod kontrolou. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Kenské ministerstvo vnútra dnes už skôr oznámilo, že jeho zložky úplne ovládajú nákupné stredisko a oslobodili všetkých rukojemníkov, ale ešte prehľadávajú obchody na jednotlivých poschodiach, či sa tam nenachádzajú islamskí militanti.

Kenské sily majú nákupné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Desivé nočné ticho však nakoniec na svitaní prerušila hlasná streľba, ktorá vychádzala zvnútra nákupného komplexu. Nad ním krúžila jedna osamelá vojenská helikoptéra.

Kenské sily majú nákupné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

K útoku, ktorý sa začal v sobotu 21. septembra v čase obeda, sa prihlásila skupina aš-Šabáb napojená na al-Káidu. Podľa kenských predstaviteľov bolo útočníkov desať až 15.

Kenské sily majú nákupné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Obama označil útok v Nairobi za hrozný zločin a vyjadril podporu Keni

Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že Spojené štáty stoja pri Keni a sú proti "hroznému zločinu", akým bol teroristický útok na nákupné centrum v Nairobi.

Obama zdôraznil, že USA poskytujú Keni pomoc justičných orgánov, a tiež pri všetkom, čo môže pomôcť zvládnuť tragédiu, uviedla tlačová agentúra AP.

Pri útoku somálskej teroristickej skupiny aš-Šabáb zahynulo najmenej 62 ľudí. Útočníci tvrdili, že išlo o odplatu za to, že kenské jednotky v roku 2011 pri cezhraničnej operácii zakročili v Somálsku.

Obama sa prvý raz vyjadril k útoku v Nairobi pri stretnutí s prezidentom Nigérie na okraj Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku.

Cez víkend šéf Bieleho domu zatelefonoval kenskému prezidentovi Uhuru Kenyattovi, vyjadril mu úprimnú sústrasť a vyslovil podporu. Podľa Obamu útok ukázal, že medzinárodné spoločenstvo musí byť proti "nezmyselnému násiliu" takých skupín, aké reprezentuje aš-Šabáb.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu