Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sledujte naživo: Taliani vyťahujú loď Concordia, vo vraku sú stále telá obetí!

Vyzdvihovanie vraku lode Costa Concordia Zobraziť galériu (2)
Vyzdvihovanie vraku lode Costa Concordia (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/RÍM - Neďaleko talianskeho ostrova Giglio sa dnes začala náročná operácia, ktorej cieľom je vyzdvihnúť vrak gigantickej výletnej lode Costa Concordia z útesu.

Costa Concordia sa neslávne potopila v januári roku 2012, keď ju jej kapitán Francesco Schettino nechtiac naviedol na útesy. Počas havárie zahynulo 32 ľudí. Pritom dve telá sú ešte stále vnútri vraku. Podľa expertov je momentálne najvhodnejšia doba na vyzvyhnutie lode, keďže by podľa nich tretiu zimu nemusela vydržať. Oblasť mora okolo havarovanej lode bola uzatvorená. Odborníci z taliansko-amerického konzorcia Titan Micoperi, ktoré realizuje zložitý manéver, ubezpečili, že nočné búrky by nemali mať zásadný vplyv na vyslobodzovacie práce. "Narovnanie bude stopercentný úspech. Ak by to tak nemalo byť, neprevezmem plnú zodpovednosť," povedal šéf talianskej civilnej ochrany Franco Gabrielli.

Celá operácia bude trvať desať až 12 hodín. Avšak prvých päť hodín je rozhodujúcich na to, aby sa dalo určiť, či 56 oceľových lán a kladky budú stačiť na zodvihnutie lode zo skalnatého pobrežia, na ktorom spočíva od nehody z 13. januára 2012. Vyťahovanie luxusnej lode vzbudilo aj nebývalý záujem médií: informovať o veľkolepej akcii, ktorá bude stáť 600 miliónov eur a zamestná okolo 500 ľudí, bude 350 novinárov. Vrak je proti zosunutiu z útesu zaistený stovkami vriec cementu a kovovou platňou s veľkosťou futbalového ihriska.

Tu je živý prenos z pokusu o vyzdvihnutie a odtiahnutie lode:


LIVE REUTERS by reuters

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu