Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Exkapitán potopenej Concordie hodil vinu na kormidelníka

Francesco Schettino
Francesco Schettino (Zdroj: SITA)

GROSSETO – Bývalý kapitán stroskotanej lode Costa Concordia dnes na súde obvinil svojho kormidelníka, že zbabral nápravný manéver na poslednú chvíľu, ktorý by podľa neho umožnil lodi vyhnúť sa útesu. Informovala o tom agentúra AP.

Kapitán Francesco Schettino, jediný obžalovaný, ktorý stojí pred súdom, tiež presadzoval svoju žiadosť o inšpekciu stroskotanej lode. Loď pri toskánskom ostrove Giglio minulý týždeň vyzdvihli do vodorovnej polohy.

Schettino je obžalovaný zo zabitia kvôli tomu, že údajne spôsobil stroskotanie plavidla a loď opustil pred tým, ako mohlo byť 4200 pasažierov a členov posádky evakuovaných. Podľa vlastných slov je obetným baránkom za chyby členov manažmentu spoločnosti Costa Crociere a vďaka mechanickým poruchám, ktoré zhoršili následky tragédie.

 Loď Concordia stroskotala po tom, ako narazila do útesu a nabrala vodu pri ostrove Giglio. Kapitán Schettino tvrdí, že keď sa plavidlo nebezpečne priblížilo k útesom, nariadil kormidelníkovi otočiť kormidlo doľava, ten ale reagoval príliš pomaly a kormidlo otočil doprava. 

 Vyšetrovatelia sa predtým vyjadrili, že svoju úlohu zrejme zohrala aj jazyková bariéra medzi talianskym kapitánom a indonézskym kormidelníkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu