Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dražba nacistického klenotu: Hitlerov prsteň predali za vyše 41 tisíc eur

(Zdroj: auctions.alexautographs.com)

WASHINGTON – V prepočte približne 41 540 eur zaplatil nemenovaný kupec za údajný prsteň nacistického vodcu Adolfa Hitlera, ktorý bol k dispozícii pri dražbe amerického aukčného domu Alexander Historical Auctions. Znalci pritom predpokladali, že cena sa vyšplhá možno až na dvojnásobok.

Prsteň podľa dochovanej dokumentácie vyhotovil zlatnícky majster Karl Berthold priamo pre diktátora a daroval mu ho. Prsteň je zo striebra, z niekdajšieho pozlátenia po 75 rokoch takmer nič nezostalo. Na prsteni je mohutný hákový kríž, ktorý je posadený na iných hákových krížoch a mečoch. Šperku korunuje veľký rubín.

Prsteň si po skončení 2. svetovej vojny z Nemecka odviezol istý americký vojak označovaný v aukčnej dokumentácii ako "seržant Joseph". Po vojne ho našiel v pivnici mníchovského paláca Führerbau, ktorý slúžil ako reprezentačné sídlo nacistov. Potom ho vlastnilo niekoľko zberateľov, z ktorých posledný zomrel pred dvoma rokmi. Prsteň dnes na predaj ponúkli jeho vnuci.

Súčasne s prsteňom bola po vojne v Mníchove nájdená aj pozlátená poloautomatická pištoľ, ktorú nacistický vodca tiež dostal do daru. Pištoľ je dnes exponátom v múzeu v americkej vojenskej akadémii vo West Pointe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu