Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama chce po sýrskej otázke venovať väčšiu pozornosť domácim témam

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že sa sústredí na vnútropolitické priority - po vypätom období, keď sa usiloval o súhlas Kongresu na použitie vojenskej sily v Sýrii.

Obama pred stretnutím svojho kabinetu v Bielom dome povedal, že hoci venoval veľa času sýrskej otázke, aby sa na tamojšiu hroznú tragédiu sústredila medzinárodná pozornosť, je dôležité riešiť aj to, čo sa nahromadilo vo vláde.

Podľa amerického prezidenta patria k takýmto prioritám rozpočet, imigračné otázky a uplatnenie zdravotníckej legislatívy, ktorú už podpísal, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Obamova administratíva čelí "znepokojujúcim prekážkam" na všetkých troch frontoch a hodiny tikajú najmä v súvislosti s rozpočtom. Republikáni v Kongrese sa snažia zredukovať financie pre zdravotnícky zákon - známy ako "Obamacare". Chcú, aby prezident súhlasil s finančnými škrtmi výmenou za zvýšenie dlhového stropu.

Šéf Bieleho domu tiež vyjadril nádej, že rokovania amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho a jeho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova budú mať pozitívny, konkrétny výsledok.

Kerry dnes večer v Ženeve začína dvojdňové rokovania s Lavrovom. Ministri dúfajú, že vytvoria rámec plánu na zabezpečenie a zničenie zásob sýrskych chemických zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu