Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Inšpekcia z Vatikánu: "Biskup luxusu" musí vysvetliť kam dáva cirkevné peniaze

Franz-Peter Tebartz-van Elst
Franz-Peter Tebartz-van Elst (Zdroj: FB)

LIMBURG - Vatikán do Limburskej diecézy na západe Nemecka vyslal jedného z kardinálov, aby preveril zvesti, že tamojší biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst si užíva prehnaný luxus. Veľmi neobvyklá inšpekcia je podľa agentúry Reuters reakciou na správy, že si nechal postaviť honosnú rezidenciu, čo je v rozpore s hlásaním "Cirkvi chudobných" terajším pápežom Františkom.

Na inšpekciu, oficiálne "bratskú návštevu", Vatikán v pondelok vyslal kardinála Giovanniho Lajola, ktorý predtým pôsobil ako pápežský nuncius v Berlíne. Biskup Tebartz-van Elst oznámil, že sa na návštevu teší.

Limburgská diecéza, ktorá zahŕňa aj finančnú metropolu Frankfurt nad Mohanom, sa v posledných mesiacoch stala terčom kritiky kvôli údajným nadmerným výdavkom.

Biskup si vraj potrpel na okázalé bohoslužby, ale málo komunikoval. Nemecké médiá sa potom zamerali hlavne na výstavbu nákladnej biskupskej rezidencie v Limburgu, ktorú kládla do protikladu so strohou hotelovou izbou, ktorú vo Vatikáne obýva pápež František. Náklady na výstavbu sídla biskupa sa vyšplhali na päť miliónov eur.

Tebartz-van Elst, ktorého médiá označili za "biskupa luxusu", sľúbil predloženie a vysvetlenie účtov.

Návšteva kardinála v Limburgu podľa Reuters tiež ukazuje novú snahu Vatikánu urýchlene zasiahnuť tam, kde sa biskupova správa ocitne pod paľbou kritiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu