Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pomocný biskup sa vzdal funkcie: Podozrievajú ho z pedofílie

Gabino Miranda
Gabino Miranda (Zdroj: internet)

LIMA - Pre podozrenie z pohlavného zneužívania detí odvolali v týchto dňoch z funkcie pomocného biskupa z diecézy Ayacucho na juhu Peru.

Bývalý predseda peruánskej biskupskej konferencie a emeritný biskup z Chimbote Luis Bambarén na vysvetlenie uviedol: "Je to - ako povedal pápež (František) - nulová tolerancia. Toto sú veľmi závažné zločiny, obzvlášť keď súvisia s biskupom".
      
Cirkevné zdroje potvrdili, že 53-ročný Gabino Miranda sa vzdal funkcie pomocného biskupa, ale odmietol uviesť dôvod. Prípad vyšetruje generálna prokuratúra.
      
Agentúre Reuters sa s Mirandom nepodarilo spojiť, ale zástupcovia konzervatívnej katolíckej skupiny Opus Dei tvrdia, že Miranda odmieta podozrenia zo sexuálneho zneužívania mladistvých.
      
Krátko po svojom zvolení pápež František nariadil vatikánskym úradom, aby konali veľmi rýchlo, keďsa objaví podozrenie, že nejaký kňaz zneužíval deti, a vyzval na potrestanie pedofilov v cirkvi.
      
Agentúra Reuters konštatuje, že pápež zadal v cirkvi nový tón, keď namiesto kritizovania homosexuality, antikoncepcie a interrupcií ľudí nabáda, aby pomáhali chudobným a chorým. V interview pre jezuitský magazín Civilta Cattolica pápež vyhlásil, že "cirkev sa niekedy dala uzavrieť do maličkostí, do nepodstatných predpisov", a dodal, že cirkev by nemala byť náchylná k odsudzovaniu.
      
Peruánske médiá informovali, že pápež sa minulý týždeň stretol s peruánskym kňazom Gustavom Gutiérrezom, považovaným za kľúčového zakladateľa teológie oslobodenia, ktorá od 70. rokov kňazov vyzýva, aby boli aktívnejší a urobili viac pre najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu