Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rusi varujú: Útok na Sýriu môže znamenať jadrovú katastrofu

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko varuje, že americký útok na sýrske atómové zariadenia by mohol vyústiť do jadrovej katastrofy a vyzýva OSN, aby vypracovala analýzu takéhoto scenáru.

Varovanie prišlo od hovorcu ruského ministerstva zahraničia Alexandra Lukaševiča. Podľa jeho stredajšieho vyjadrenia by útok na malý reaktor pri Damasku alebo iné jadrové zariadenie mohol zamoriť región rádioaktivitou a „dôsledky by boli katastrofálne“, uviedol Lukaševič.

Hovorkyňa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Gill Tudorová pre agentúru The Associated Press vo štvrtok povedala, že jej organizácia je pripravená „zaoberať sa takýmito otázkami“, pokiaľ dostane formálnu žiadosť zo strany Moskvy. Ruská tlačová agentúra Interfax uviedla, že Moskva plánuje problematiku predložiť na budúcotýždňovom zasadnutí generálnej konferencie 35-člennej MAAE vo Viedni.

Irán: Sýriu budeme podporovať až do konca

Irán bude podporovať Sýriu „až do konca“. Vo štvrtok to povedal šéf iránskej elitnej jednotky revolučných gárd. Vyjadril sa tak v reakcii na možný zahraničný vojenský útok proti Sýrii. Irán je hlavný regionálny spojenec Sýrie a niektorí analytici si myslia, že cieľom útoku proti Damasku je oslabiť regionálny vplyv režimu v Teheráne a z toho vyplývajúcu možnú hrozbu voči Izraelu. „Cieľom Spojených štátov nie je ochraňovať ľudské práva, ale zničiť front odporu (voči Izraelu),“ uviedol veliteľ síl Kuds (Jeruzalema) Kasím Solejmání. „Sýriu budeme podporovať až do konca,“ povedal v prejave k Zhromaždeniu expertov, orgánu, ktorý dohliada na prácu najvyššieho lídra ajatolláha Alího Chameneího. Formu podpory nespresnil. Irán pritom neustále odmieta obvinenia západných mocností, že posiela vojenské sily na pomoc sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Asadovi.

Iránsky prezident Hasan Rúhání uviedol, že Teherán spraví všetko pre to, aby zabránil útoku na sýrsky režim. Podľa jeho vyjadrenia takéto kroky „nikomu nepomôžu“ a hrozia, že vyústia do širšieho regionálneho konfliktu. USA, Francúzsko a arabské krajiny obviňujú al-Asadove sily, že použili 21. augusta pri Damasku chemické zbrane proti civilnému obyvateľstvu. K prípadnému vojenskému útoku proti Sýrii sa má v najbližších dňoch vyjadriť americký Kongres.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu