Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Padol prvý rozsudok v prípade masového znásilnenia: Mladík dostal iba tri roky!

Ľudia pred súdom žiadali pre násilníka trest smrti
Ľudia pred súdom žiadali pre násilníka trest smrti (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Indický súd pre mladistvých v sobotu odsúdil tínedžera v prípade masového brutálneho znásilnenia študentky v autobuse v Naí Dillí vlani v decembri, na následky ktorého dievča po dvoch týždňoch v nemocnici zomrelo.

Mladý muž mal v čase spáchania činu 17,5 roka, nebol dospelý a súd ho odsúdil dnes na tri roky v nápravnom ústave, z ktorých mu ešte odrátajú osemmesačný pobyt vo väzbe.
      
Mladík, ktorého meno nezverejnili, bol súdený osobitne od zvyšných piatich mužov. Bol uznaný vinným zo znásilnenia a vraždy, podľa polície sa správal zo skupiny najbrutálnejšie.  
      
Prepadnutie 23-ročnej študentky a jej priateľa vo verejnom autobuse v indickej metropole vyvolalo celosvetovú pozornosť. Vodič autobusu s kamarátmi muža zbili do bezvedomia a jeho priateľku tiež zbili a masovo znásilnili, napokon ich nahých vyhodili na cestu.  
      
Trest, ktorý za to v sobotu najmladší z páchateľov dostal, je podľa indických zákonov vzhľadom na jeho neplnoletosť v čase činu maximum, aké mohol dostať, uviedol hlavný prokurátor Radžív Mohan.
      
Rodičov mŕtvej študentky a jej dvoch bratov, ktorí sa na vynesení rozsudku zúčastnili, nízky trest rozhneval.
      
"Moja dcéra už zomrela, ale po vypočutí si tohto rozsudku sme zomreli aj my," vyhlásil otec obete.
      
"Musíme zmeniť tieto zákony, inak budú takého zločiny pokračovať.... Rozsudok vyslal zlú správu pre spoločnosť,"
dodala matka obete.
      
Ide o prvý rozsudok v prípade. Jeden zo zvyšných piatich páchateľov sa v marci zrejme obesil, vo väzenskej cele ho našli mŕtveho. Rozsudky nad zvyšnými štyrmi sa očakávajú v polovici septembra. Ak ich súd uzná vinnými, hrozí im až trest smrti.
      
Súčasné indické zákony trestajú znásilnenie maximálne doživotným väzením. Ak však obeť znásilnenia zomrie alebo prežije vo vegetatívnom stave, môžu dostať aj trest smrti.
      
Indická vláda po čine sprísnila zákony vzťahujúce sa na sexuálne násilie. V roku 2012 bolo nahlásených v krajine 24.932 prípadov znásilnenia, mnohé však naďalej prejdú bez povšimnutia.
      
Naďalej sa však objavujú prípady masového znásilnenia. Jeho najnovšou obeťou sa 22. augusta stala v Bombaji mladá fotoreportérka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu