Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tajné služby USA vnikajú do cudzích sietí: Chcú ich kontrolovať a ničiť!

Dátove centrum NSA
Dátove centrum NSA (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spravodajské služby Spojených štátov prenikajú do počítačových sietí v zahraničí, aby ich mohli neustále nepozorovane sledovať a prípadne aj ničiť. Ciele sú vraj hlavne v Iráne, Rusku, Číne a Severnej Kórei. Napísal to dnes denník The Washington Post s odvolaním na tajné dokumenty a bývalých amerických činiteľov.

Nové dôkazy o tejto činnosti podľa denníka poskytuje tajný rozpočet amerických rozviedok, ktorý prezradil bývalý spolupracovník agentúry NSA Edward Snowden. V rámci projektu pod kódovým označením GENIE, dotovaného 652 miliónmi dolárov, sa americkí počítačoví špecialisti dostávajú do cudzích sietí s cieľom získať nad nimi skrytú kontrolu.

Každý rok vraj implantujú na diaľku sofistikovaný malware do počítačov, routerov a firewallov na desiatkach tisícoch počítačových zariadení. Zámerom vraj je, aby tieto počty išli do miliónov. Podľa dokumentov poskytnutých Snowdenom a podľa výpovedí bývalých amerických oficiálnych činiteľov je táto činnosť oveľa rozsiahlejšia a agresívnejšia, než sa doteraz myslelo. A vláda o tejto aktivite odmieta čokoľvek oznamovať .

Rozsah a miera týchto operácií predstavujú posun v politike, ktorá sa v minulosti snažila rešpektovať medzinárodné normy namierené proti útokom v kyberpriestore, poznamenal The Washington Post. Len v roku 2011 vraj tajné služby USA vykonali v počítačovom prostredí 231 útočných operácií. Tri štvrtiny z nich boli podľa tajného rozpočtu namierené proti prioritným cieľom.

Bývalí oficiálni činitelia pritom spresnili, že tieto prioritné ciele zahŕňajú protivníkmi, ako sú Irán, Rusko, Čína a Severná Kórea, a aktivity v oblasti šírenia jadrových zbraní .

Väčšina útočných počítačových operácií má okamžitý účinok na dáta alebo na správnu funkciu zariadení protivníka, ako je pomalšie spojenie siete, problémy so zobrazovaním na displeji alebo chaotické výsledky základných počítačových operácií.

Tieto ťažkosti ale môžu mať vážne dôsledky, ak protivníkovi spôsobí zlé načasovanie útoku, stratu kontroly nad počítačom alebo chybné zameriavanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu