Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Súd v Egypte odsúdil na smrť vodcu Moslimského bratstva

Duchovný líder Moslimského bratstva Mohammed Badie
Duchovný líder Moslimského bratstva Mohammed Badie (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptský súd dnes odsúdil na trest smrti vodcu zakázaného Moslimského bratstva. Spolu s ním má byť za účasť na násilných demonštráciách vlani v lete popravených ďalších 13 stúpencov hnutia. Informovala o tom agentúra AP. K rozsudku sa ešte musí vyjadriť najvyšší egyptský duchovný.

Súd vyniesol rozsudok smrti nad Muhammadom Badím už druhýkrát. Prvýkrát bol odsúdený s viac než 680 priaznivcami zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího na konci apríla. Vynesenie trestov smrti vtedy odsúdil Západ i medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv. Žiadny z odsúdených však podľa AP doteraz popravený nebol.
 
Dnes vynesený trest ešte musí potvrdiť najvyššia moslimská autorita štátu veľký mufti. Jeho rozhodnutia však nie sú podľa agentúry Reuters pre súdy záväzné a nemusí sa nimi riadiť. Definitívne potvrdenie trestu súdom sa vraj dá očakávať na začiatku augusta.
 
Trest smrti sa v Egypte vykonáva obesením u osôb usvedčených pred civilnými súdmi a zastrelením v prípade vojakov.
 
Moslimské bratstvo vyhralo voľby po zvrhnutí bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 a do vlaňajšieho augusta Egyptu vládlo. Po vojenskom puči, ktorý k moci vyniesol súčasného prezidenta Abdala Fattah Sísího, bolo zakázané ako teroristická organizácia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu