Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Káhire vyšli do ulíc tisíce islamistov: Šesť mŕtvych a 190 zranených

Protest proti armádou podporovanej dočasnej vláde Zobraziť galériu (5)
Protest proti armádou podporovanej dočasnej vláde (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Šesť ľudí prišlo v piatok v násilnostiach v Egypte o život a 190 bolo zranených. Na protest proti armádou podporovanej dočasnej vláde vyšli do ulíc tisíce stúpencov zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího, ktorí v Káhire a ďalších mestách požadovali jeho návrat do funkcie. Piatkové protesty boli podľa agentúry Reuters najväčšou ukážkou odporu za uplynulé dva týždne.

Egyptské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že päť ľudí, z toho najmenej dvaja policajti, bolo zabitých v Káhire a jeden civilista prišiel o život v prístavnom meste Port Said.
      
V luxusnej káhirskej mestskej časti Mohendisín demonštranti pálili v uliciach pneumatiky, aby vytvorili prekážky medzi sebou a vojakmi a policajnými silami rozmiestnenými v oblasti, ukázala televízia.
      
Namiesto jednej či dvoch veľkých protestných akcií, aké robili v uplynulých mesiacoch, usporiadali islamisti v piatok množstvo drobných protestov po celej krajine, na každom bolo niekoľko stoviek ľudí, napísala agentúra DPA. K novej taktike sa uchýlili po tom, ako vláda pokračovala v zatýkaní ich predstaviteľov.
      
Vo štvrtok vládne sily zatkli dvoch čelných predstaviteľov Mursího Moslimského bratstva, ktorí ešte zostali na slobode, keď pred dvoma týždňami v Káhire pozabíjali stovky pro-Mursího demonštrantov.
      
Islamisti obviňujú armádu, že uskutočnila prevrat s cieľom obnoviť režim Husního Mubaraka, zvrhnutého po povstaní v Egypte v roku 2011. Liberálne a ľavicové sily, ktoré majú svojich zástupcov v dočasnej vláde, hovoria, že Mursí vládol autoritárskym spôsobom a nedokázal riešiť upadajúcu ekonomiku a bezpečnostné vákuum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu