Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Katastrofa v Južnej Amerike: Chlad zabíja ľudí aj dobytok, snežilo aj na púšti!

Nezvyčajne chladné počasie a sneh v Bolívii
Nezvyčajne chladné počasie a sneh v Bolívii (Zdroj: SITA)

LIMA/SANTIAGO - Nezvyčajne chladné počasie a sneh v častiach Južnej Ameriky trápia tisíce ľudí, v Peru si už vyžiadali najmenej sedem ľudských životov, v Bolívii štyri a v Paraguaji dva, navyše tam v dôsledku nepriaznivého počasia uhynulo tiež vyše 5000 kusov dobytka, informovala BBC.

Podľa meteorológov zasiahol región pred necelým týždňom studený front z Antarktídy. V Peru, kde mimoriadnej zime podľahli tisíce lám a alpák, v piatok oznámili, že na budúci týždeň zostanú zatvorené školy v 43 provinciách, keďže sa očakáva ďalšie sneženie.

V uplynulých dňoch navštívil najhoršie postihnuté oblasti prezident Ollanta Humala. Konštatoval, že ľudia potrebujú prikrývky, teplé šatstvo a lieky. Peruánske úady registrujú viac než 20 tisíc umrznutých kusov dobytka a lám.

V Bolívii muselo päť baní, ktoré zamestnávajú tisíce ľudí, v dôsledku snehu od minulého víkendu zastaviť prácu, pretože nepriechodné cesty narušili ich zásobovanie.

Sneh sa tento týždeň objavil dokonca aj na jednom z najsuchších miest na Zemi, na púšti Atacama v severnom Čile. V oblasti ležiacej asi 1000 kilometrov na sever od metropoly Santiago napadlo podľa meteorológov najviac snehu za uplynulých 30 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu