Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nemecký meteorológ predpovedá krutú zimu: Mráz a veľa snehu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Tohtoročné leto bolo mimoriadne bohaté na horúčavy a na Slovensku padlo aj niekoľko teplotných rekordov. Podľa viacerých meteorológov by však po extrémnom lete mohla nasledovať aj extrémna zima.

Viaceré médiá citujú správy nemeckých a amerických meteorológov, podľa ktorých po výživnom lete bude nasledovať rovnako silná zima. Meteorológ Dominik Jung, tvrdí, že už v novembri by mohli v Európe zavládnuť silné mrazy aj s nádieľkou snehu. "Dáta, z ktorých sme vychádzali pri predpovedi ukazujú, že posledných päť zím bolo nadpriemerne chladných," povedal Jung. Hovorí pritom o cykloch v zemskej atmosfére, ktoré ovplyvňuje Slnko. Ten istý cyklus, ktorý vyvolal mimoriadne horúce leto, by tak mohol spôsobiť aj silnú zimu. O podobnej prognóze informovala aj nemecká stránka wetter.net.

Cyklické zmeny v počasí majú na svedomí dlhodobé a pravidelné zmeny atmosférického tlaku medzi polárnymi a a strednými zemepisnými šírkami. Tento jav sa nazýva arktická oscilácia a v určitej fáze dokáže preniesť do Európy väčšie množstvo chladného vzduchu.

Okrem arktickej jestvuje aj pacifická oscilácia, ktorá sa opakuje zhruba raz za sedemdesiat rokov. Aj tá by podľa Eurospráv mala mať vplyvn na nadchádzajúcu zimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu