Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Japonsko oficiálne zvýšilo stupeň závažnosti úniku rádioaktívnej vody

Jadrová elektrárň Fukušima
Jadrová elektrárň Fukušima (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Japonská agentúra pre jadrový dozor (NRA) dnes oficiálne zvýšila stupeň závažnosti úniku vysokorádioaktívnej vody z jednej z narýchlo vybudovaných oceľových nádrží v jadrovej elektrárni Fukušima.

Únik asi 300 ton vysokorádioaktívnej vody a riziko, že by rádioaktívny materiál mohol unikať aj z iných nádrží, bol podľa DPA najzávažnejšou nehodou od roku 2011, keď bola elektráreň vážne poškodená pri zemetrasení a následných vlnách cunami.
      
Závažnosti havárie s únikom vysokorádioaktívnej vody udelila NRA tretí stupeň, čo znamená, že ho považuje za vážny incident. Zmenu v ratingu NRA avizovala už minulú týždeň, po konzultáciách s Medzinárodnou agentúrou pre jadrovú energiu (MAAE).
      
Jadrová elektráreň Fukušima bola poškodená pri mohutnom zemetrasení a následnej vlne cunami 11. marca 2011. Podľa Medzinárodnej stupnice jadrových udalostí (INES) šlo o veľmi závažnú haváriu, označovanú siedmym stupňom. Podobne bola svojho času hodnotená aj havária v jadrovej elektrárni Černobyľ.  
      
Kvôli úniku rádioaktivity z okolia elektrárne Fukušima evakuovali desaťtisíce ľudí. Technici elektráreň stabilizovali, ale kým úplne odstránia následky katastrofy, potrvá to podľa odborníkov ešte celé roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu