Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Doživotie za potlačenie vzbury vo väznici pre 25 policajtov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SAO PAULO - Brazílsky súd dnes potrestal doživotnými trestami 25 vojenských policajtov, ktorí sa v roku 1992 podieľali na potlačení väzenskej vzbury v Sao Paule. Pri masakre vo väznici Carandiru vtedy zomrelo 111 trestancov. Informoval o tom server BBC News.

Sudca každého z policajtov poslal za mreže na 624 rokov, podľa brazílskeho práva ale odsúdení môžu stráviť vo väzení maximálne 30 rokov. Obhajkyňa oznámila, že obžalovaní sa odvolajú. Všetci totiž tvrdia, že sú nevinní a len plnili svoje služobné povinnosti.

Tragické vyústenie vzbury v Carandiru pred viac než 20 rokmi šokovalo celú Brazíliu. Policajti vtedy zasahovali kvôli násilnému stretu dvoch väzenských gangov. O brutalite ich zásahu vypovedá fakt, že medzi väzňami bolo 111 mŕtvych a 87 zranených - z policajtov nebol zabitý ani zranený nikto. Podľa svedkov policajti na trestanca strieľali z bezprostrednej blízkosti a ich správanie pripomínalo popravy.

Hoci väzenskej vzbury sú v Latinskej Amerike bežné, táto sa svojím rozsahom a brutalitou zasahujúcich policajtov vymykala. Brazílskej justícii ale trvalo desať rokov, než potrestala prvých vinníkov.

Súdy vzburu neposudzujú ako celok, zaoberajú sa konaním policajtov v jednotlivých poschodiach väznice. Už tento rok v apríli bolo odsúdených prvých 23 policajtov, ktorí boli uznaní vinnými za smrť 13 väzňov. Dnešné tresty sa týkajú zabitia 52 trestancov, ďalšie dva procesy s tromi desiatkami policajtov budú nasledovať v nadchádzajúcich mesiacoch.

Ako vôbec prvý bol v roku 2001 odsúdený veliteľ policajného zásahu Ubiratan Guimaraes, odvolací súd ho ale o päť rokov neskôr zbavil viny. V roku 2006 bol veliteľ nájdený vo svojom byte s prestreleným hrudníkom.

Väznica Carandiru s kapacitou 10.000 trestancov kedysi patrila k najväčším v krajine, uzavretá bola po ďalšej vzbure v roku 2002. Vzbura z roku 1992 inšpirovala filmárov, brazílska snímka Vzbura vo väznici Carandiru sa v kinách objavila v roku 2003.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu