Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Egyptská vláda povolila uzdu: Skrátila zákaz vychádzania o dve hodiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptská vláda dnes oznámila, že večerný zákaz vychádzania, ktorý platí v celej krajine, s okamžitou platnosťou skrátila o dve hodiny.

Stalo sa tak v reakcii na žiadosti občanov a v súvislosti so zoslabnutím intenzity pouličných protestov. V dnes vydanom vyhlásení vláda spresnila, že zákaz nočného vychádzania bude platiť od 21.00 h miestneho času, nie od 19.00 h, ako to bolo doteraz, do 06.00 h. Výnimkou, ako podľa egyptských médií upozornila vláda, budú piatky, keď sa v Egypte začína víkend a keď sa po poludňajších modlitbách tradične konajú protestné akcie.

Na mesiac vyhlásený zákaz nočného vychádzania platil doteraz denne 11 hodín. Agentúra AP uvádza, že opatrenie zasadilo ranu nočnému životu v Káhire a negatívne sa prejavilo na príjmoch mnohých podnikateľov, hotelov a reštaurácií.

Egypt sa zmietal vo vlne násilností od začiatku júla, keď bol vojenským prevratom zbavený úradu prvý demokraticky zvolený prezident v dejinách krajiny Muhammad Mursí. Intenzita násilností v posledných dňoch badateľne klesla, uviedla AP.

Zákaz nočného vychádzania v Egypte platí od 14. augusta, keď polícia v Káhire zlikvidovala stanový tábor prívržencov islamistického Moslimského bratstva, ktorí žiadali návrat zvrhnutého Mursího. Protesty, zvané aj Piatky mučeníkov, neprilákali do ulíc veľa ľudí a sú aj relatívne pokojné. 

Od 3. júla, keď armáda zosadila Mursího, prišlo v Egypte v potýčkach medzi jeho priaznivcami a bezpečnostnými zložkami o život viac ako 1000 ľudí, vrátane asi 100 policajtov. Moslimské bratstvo tvrdí, že počet obetí je oveľa vyšší. 

Egypt znovu otvoril hraničný priechod s pásmom Gazy

Egypt dnes opäť otvoril hraničný priechod s palestínskym pásmom Gazy, ktorý uzavrel začiatkom tohto týždňa. Informovali o tom egyptské vládne zdroje. Príčinou uzavretia priechodu v Rafáhu bol útok, pri ktorom militanti na dva policajné minibusy vypálili granáty s reaktívnym pohonom, pričom zabili 25 policajtov.

K útoku došlo, keď dve vozidlá prechádzali cez dedinu neďaleko pohraničného mesta Rafáh. Išlo o jeden z najzávažnejších útokov na Sinajskom polostrove za posledné roky. Egyptský generál Sami Mitwali spresnil, že hraničný priechod bude denne otvorený len štyri hodiny, pretože bezpečnostné riziko na polostrove je stále vysoké.

Iný egyptský vládny zdroj dnes informoval, že egyptské policajné a armádne sily dnes počas razie na Sinajskom polostrove usmrtili štyroch islamistických ozbrojencov a ďalších šiestich zatkli. Razia sa uskutočnila vo vidieckej oblasti, kde sa ozbrojenci schovávali v škole. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu