Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mubaraka premiestnili z väznice do nemocnice

Husní Mubarak
Husní Mubarak (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Zosadeného egyptského prezidenta Husního Mubaraka vo štvrtok opustil väznicu na predmestí Káhiry, odkiaľ ho dopravil vrtuľník do blízkej vojenskej nemocnice.

Tlačovú agentúru AFP o tom informoval nemenovaný generál z egyptského ministerstva vnútra, zatiaľ čo televízie v krajine odvysielali naživo zábery z prevozu. O podmienečnom prepustení Mubaraka rozhodol v stredu súd, pred ktorým sa už druhýkrát zodpovedá z údajného podielu na zabíjaní demonštrantov a korupcie.

Vyšetrovacia väzba totiž v jeho prípade presiahla povolenú dĺžku. Dočasný premiér Házim al-Bibláví po rozhodnutí súdu na Mubaraka uvalil "domácu väzbu" formou pobytu v nemocnici, na čo má právo v rámci výnimočného stavu. Osemdesiatpäťročný exprezident údajne trpí ťažkosťami so srdcom, už v nedeľu by sa však mal vrátiť do súdnej siene.

Mubarakovi pôvodne vymerali doživotný trest za krvavé potláčanie vzbury proti jeho režimu, ktoré si začiatkom roka 2011 vyžiadalo približne 850 mŕtvych. V januári vyšší súd nariadil z dôvodu procesných pochybení zopakovanie procesu s exprezidentom ako aj bývalým ministrom vnútra Habíbom al-Ádlím, ktorý mal takisto stráviť zvyšok života za mrežami. Egypt sa v súčasnosti spamätáva z ďalšej vlny násilia, ktoré začiatkom júla odštartovalo zosadenie prezidenta Muhammada Mursího armádou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu