Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rusko chce Berezovského účty s desiatkami miliónov eur

Boris Berezovský
Boris Berezovský (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbské úrady vo štvrtok potvrdili, že Rusko má záujem o účty, ktoré údajne patrili zosnulému ruskému podnikateľovi Borisovi Berezovskému.

Srbský súd na podnet Ruska v júli nariadil zmrazenie kont viacerých podnikateľských subjektov, v ktorých mal ruský miliardár podiel. Ich hodnota sa odhaduje v prepočte na približne 250 miliónov eur. Odvolací súd však vo štvrtok zrušil tento verdikt a prípad vrátil na prehodnotenie. Dôvodom je nejasnosť dôkazov o vlastníckych vzťahoch medzi Berezovským a srbskými spoločnosťami.

Miliardára Berezovského, ktorý žil od roku 2000 v britskom exile, našli v marci mŕtveho v jeho dome v meste Ascot neďaleko Londýna. Podnikateľ kedysi patril k úzkemu okruhu ruských oligarchov podporujúcich Vladimira Putina.

Po jeho prvom zvolení za prezidenta sa však vzťahy medzi oboma mužmi zhoršili a po následnom odchode z vlasti sa Berezovský zaradil k jeho najhlasnejším zahraničným kritikom. Moskovčan, ktorý zbohatol počas privatizácie v 90. rokoch, bol priateľom bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka, ktorého v roku 2006 v Londýne otrávili polóniom.

Berezovského našiel jeho ochrankár ležať na podlahe zamknutej kúpeľne so slučkou na krku, pričom ako príčinu smrti pitva určila obesenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu