Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zomrel preslávený "diablov advokát" (†88): Obhajoval aj exšéfa gestapa

Jacques Verges a Klaus Barbie, bývalý šéf nacistického gestapa
Jacques Verges a Klaus Barbie, bývalý šéf nacistického gestapa (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Kontroverzný francúzsky advokát Jacques Verges, prezývaný "diablov advokát" pretože obhajoval viacerých kriminálnikov, zomrel vo štvrtok v Paríži vo veku 88 rokov. Verges sa narodil v Thajsku, jeho otec pochádzal z ostrova Réunion a matka bola Vietnamka.

Verges bol v študentských časoch komunista a neskôr pomáhal alžírskemu hnutiu v boji za nezávislosť od Francúzska. Za manželku si vzal Džamilu Buhiredovú, militantnú alžírsku bojovníčku za nezávislosť, potom, ako dosiahol jej prepustenie. Verges sa stal prominentným advokátom vďaka obhajobe neslávne známych osôb modernej doby. Medzi jeho klientov patril nacistický vojnový zločinec Klaus Barbie, venezuelský revolucionár Carlos Šakal, bývalý iracký vicepremiér Tarík Azíz ako aj niekdajší juhoslovanský prezident Slobodan Miloševič.

V rokoch 1970 -1978 opustil svoju manželku a deti a odišiel na neznáme miesto, nikdy neprezradil, kde bol a čo v tom čase robil, čo vyvolalo mnohé špekulácie. Predpokladá sa, že v tom čase posilnil svoje spojenie s palestínskymi militantmi alebo žil s Červenými Kmérmi v Kambodži. Jedným z jeho posledných prípadov bola obhajoba dávneho priateľa v roku 2011, kambodžského prezidenta Khieua Samphana, ktorý bol obvinený zo zločinov proti ľudskosti počas vlády Červených Kmérov v rokoch 1975-79.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu